fbpx

20151209173446 341392

Vijekovima su arheolozi, književnici, istoričari i mnogi drugi stručnjaci raspravljali o tome da li je Atlantida zaista postojala i ako jeste gdje bismo mogli naći njene ostatke.

Sve što znamo o ovom legendarnom ostrvu dolazi iz dva čuvena dijaloga koje je napisao Platon, koji piše da je Atlantida postojala 9.000 godina prije njegovog vremena. Ova velika pomorska sila u antičkom svijetu, utopijsko carstvo, misteriozno je potonulo jednog dana, navodi on dalje. Ostala je samo legenda o naprednom civilizacijskom društvu, a vijekovima kasnije, brojni arheolozi vjeruju u priču o Atlantidi i tragaju za njenim ostacima.

Godine traganja dovele su do mnogih teorija, a ovo su najzanimljivije:

1. Atlantida je bila kontinent u Atlantskom okeanu: Ideja o tome da je Atlantida zaista postojala i da se ne radi o samo legendi isplivala je na površinu u 19. vijeku. Pisac Ignjatijus Doneli je 1882.godine u svojoj knjizi “Atlantida, svijet prije potopa” ponovo pokrenuo ovu raspravu, pišući o uspjesima ovog starog svijeta. On navodi da pojedini uspjesi stare civilizacije kao što su jezik, metalurgija i poljoprivreda nisu mogli nastati bez oslanjanja na neku prethodnu, napredu civilizaciju jer drevni narodi nisu bili u mogućnosti da se tako brzo i uspješno razvijaju. Pod pretpostavkom da je Atlanski okean bio samo nekoliko stotina metara dubok, Doneli je opisao da je kontitent potopljen pomjeranjem voda okeana i na istom mjestu gdje je Platon tvrdio da se nalazio. Nakon skoro dva vijeka, ova teorija i dalje ima svoje pristalice.

2. Atlantidu je progutao Bermudski trougao: Podstaknuti Donelijevom teorijom, mnogi kasniji pisci su iznijeli svoje pretpostavke o tome šta se moglo dogoditi s ovim mjestom. Jedan od nji je i Čarls Berlic, autor brojnih djela o paranormalnim fenomenima. I on smatra da je Atlantida bila pravi kontinent, ali da se nalazio blizu Bahama, te da je postao jedna od žrtava Bermudskog trougla, regije u kojoj su kasnije misteriozno nestali mnogi brodovi. Pristalice ove teorije ukazuju na fenomen koji liči na vještačke zidove i nalazi se u blizini obale Bimini, iako su naučnici u ovoj oblasti ocijenili da su ove strukture prirodne formacije nastale pod uticajem talasa.

3. Atlantida je Antarktik: Još jedna od teorija govori da je Atlantida zapravo verzija onoga što je danas Antarktik. Ova teorija se zasniva na radu Čarlsa Hapguda, čijoj je knjizi “Pomjeranje Zemljine kore” iz 1958. godine predgovor napisao Albert Ajnštajn. Prema Hapgudu prije oko 12.000 godina, Zemljina kora je izmjestila kontitent koji je danas Antarktik mnogo sjevernije. Ovaj nagli prelazak je osudio tadašnju civilizaciju na propast i njihov grad je ostao zarobljen ispod slojeva leda. Njegov rad se pojavio prije nego što je svijet razumio rad tektonskih ploča, što je ovu teoriju pomjerilo na rub legende.

4. Priča o Atlantidi je mitsko prepričavanje biblijskog potopa: Ova teorija pretpostavlja da je sama Atlantida bila izmišljena, ali je priča o sudbini ovog kontinenta inspirisana stvarnim istorijskim događajem – probojem Bosfora do Sredozemnog mora i naknadne poplave Crnog mora. U to vrijeme (oko 5.600 godina prije nove ere) Crno more je bilo slatkovodno jezero i bilo skoro upola manje nego sada. Poplava je po ovoj teoriji razrušila tu civilizaciju donijevši stotine metara morske vode u kratkom vremenskom periodu (vjerovatno manje od godinu dana). Kada su stanovnici ove regije razbacani, širili su priče o potopu koje su hiljadama godina kasnije doše do Platona u izmijenjenoj verziji.

5. Atlantida je priča o minojskoj civilizaciji koja je cvjetala na grčkim ostrvima od oko 2500-1600. godine prije nove ere: Jedna od najnovijh teorija o Atlantidi odnosi se na civilizaciju koja je napredovala na grčkim ostrvima Krit i Tira (sadašnji Santorini) i nazvana je po kralju Minosu. Vjeruje se da je ovo prva velika civilizacija u Evropi koju su krasile velelepne palate, prvi asfaltirani putevi i da su se ovde nalazili prvi Evropljani koji su koristili pisani jezik. Međutim, na vrhuncu svoje moći Minos je nestao iz istorije na misteriozan način koji je izazvao vjerovanje da postoji veza između ove civilizaicije i Platonove Atlantide. Istoričari vjeruju da je oko 1600.godine prije naše ere masivni zemljotres pogodio vulkansko ostrvo Tir, što je izazvalo erupciju više miliona tona kamena, pepela i gasa. Cunamiji koji su pratili ovu erupciju bili bi dovolji da zbrišu čitave gradove širom regiona, vjeruju istoričari.

6. Atlantida nije nikada ni postojala - Platon ju je izmislio: Većina istoričara i naučnika je došla do zaključka da je ovo legendarno ostrvo samo dio Platonove fikcije. Po ovoj teoriji, Atlantida je samo vizija jednog idealnog društva, priča o hibrisu gdje bogovi kažnjavaju oholost. O ovom ostrvu ne postoje drugi pisani podaci osim Platonovih dijaloga, što navodi na ovakav zaključak. Osim toga, uprkos savremenim dostignućima okeanografije i mapiranja, nikakav trag o potonuloj civilizaciji nije nikada pronađen.

(NN/nationalgeographic.rs)

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU