fbpx

001jpg

Više od 400 divljih konja, godinama živi ispod planine Cincar, nadaleko od Livna, na jugozapadu Bosne i Hercegovine. U ambijentu nepreglednih pašnjaka i šuma, ove prelijepe životinje stvaraju jedinstven fenomen u ovome dijelu Evrope, uspijevajući, svo to vrijeme da se prilagode oštrom vremenu te da odole konjokradicama i grabežljivcima.

Njihove pretke, 50-tih godina prošlog stoljeća, vlasnici su, skoro 50 godina koristili za poljoprivrednu proizvodnju, a onda su ih pustili da žive slobodno u prirodi.

Otada do danas, divlji livanjski konji se uglavnom okupljaju na području visoravni Krug, ispod planine Cincar. Ali, često i prelaze preko Borove Glave, graničnog područja između Livna i Kupresa.

Tokom ljeta, oni koji putuju preko planine Cincar, mogu ih vidjeti kako u potrazi za pitkom vodom prelaze preko magistralne ceste, uz koju se nalaze dva izgrađena pojilišta, jer ovo područje nema rijeka niti drugih izvora. Zbog toga što je, naročito ljeti, u ovom kraju teško doći do vode, pojilišta su izgradili članovi Planinarsko-ekološkog društva ,,Borova Glava’’ iz Livna.

004jpg 960x540

Tako se i desilo da je, vozilo gradonačelnice Knina iz susjedne Hrvatske, udarilo jednog konja, kojem je pukla noga, koja kod konja teško zarasta, pa su ga na kraju morali usmrtiti. Taj je slučaj ponovno privukao pozornost na divlje konje, koji su u posljednjih pet godina zaštićeni zakonom i o kojem se skrbi društvo ,,Borova glava’’.

Otkako je divlje konje općina Livno zaštitila, nije zabilježen niti jedan slučaj ubojstva iz vatrenog oružja i lova, što se prije masovno dešavalo, radi prodaje konjskog mesa. U posljednjih par godina zabilježeno je samo par slučajeva u kojima su vukovi napadali krda.

002jpg

Broj konja je porastao sa 286 u 2013. godini na čak 418 u 2019. godini, od čega 65 ždrebadi rođene u 2019. Livanjski konji su postali atrakcija i veliki broj ljudi ih dolazi vidjeti i fotografisati.

Konji trenutno imaju 145 kilometara četvornih za ispašu i život, što je prostor dovoljan za održivi razvoj krda. Izgradnja novog pojilišta koja je planirana u podnožju planine Cincar bi takođe trebala pomoći da se konjima pruže bolji uslovi za život.

003jpg 960x640

Divlji livanjski konji najveća su turistička atrakcija u ovom dijelu BiH. Veliki broj turista sa zanimanjem dolazi da vidi jedno od rijetkih divljih krda konja u Evropi koje potpuno slobodno živi. Oni se nikada ne kreću kao jedno veliko krdo, već ima 7 osnovnih manjih krda, a pojavi se i poneki pojedinac koji se zbog neslaganja sa ostalima udalji i živi sam.

Fotografije i tekst: Sanela Tufekčić

balkandiskurs.com

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU