fbpx

18462449 web1 Snow day Revelstoke5

Razna vjerovanja i sujevjerja nekada su bila rasprostranjena, ali su danas na svu sreću zaboravljena. Takav je slučaj i kada su u pitanju zima i hladno vrijeme.

Evo šta se sve nekad uzimalo za ozbiljno.

Oštrina zime se može predvideti ubijanjem guske

Narodno vjerovanje sa juga SAD kaže kako se ubijanjem guske na jesen i potom ispitivanjem njene grudne kosti može znati kakva zima dolazi. Tanja i skoro providna kost znači mlaku zimu, dok deblja kost predviđa oštriju zimu.

Cvjetanje na zimu označava smrt

Prije nego što je cvijeće moglo da bude uvezeno iz drugih oblasti, ljudi su sumnjičavo gledali na cvjetove koji se pojavljuju zimi. I ne samo cvijeće, već i drveće koje bi se rascvjetalo van sezone bi po njima predvidjelo ozbiljne bolesti i smrt. To je danas mahom posljedica globalnih klimatskih promjena, tako da ova predviđanja možda i nisu bila daleko od istine.

Bacanje prvog snijega preko glave garantuje zdravlje

Na počeku 20. vijeka zabilježeno je vjerovanje da kada padne prvi snijeg, treba pokupiti lopatom mali dio i baciti ga unazad preko glave jer to garantuje da vam neće biti hladno tokom cijele zime. Isto se odnosilo na snijeg koji bi nekome pao na glavu sa borovog drveta.

Krv u snijegu donosi sreću

Bez ikakvog objašnjenja, vjerovalo se da kada vidite krv u snijegu, to donosi sreću. Napominje se jedino da ne treba probati da se to počisti i da ako vidite mrlju koju je neko već djelimično uništio, to označava lošu sreću.

Debele svinje donose loše vrijeme

Postoje razna sujevjerja koja povezuju životinje i predviđanje vremena i neka od njih se temelje na istini, ali ima i onih malo luđih. U Engleskoj se vjerovalo da treba očekivati hladnije vrijeme ukoliko su svinje nešto deblje nego obično. Takođe, kada se ubiju da bi se obezbijedila hrana za zimu, ukoliko im je slezina sa prednje strane, to znači da će se vrijeme samo pogoršati.

standard.co.me

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU