fbpx

765 430 78ea0cd6701059cf9f51be6e9cf2e869

Ptica neobičnog naziva "Bijeli zvončar"(lat. Procnias albus) proizvodi najglasniji zvuk ptica na svijetu tj. ona je "najglasnija ptica na svijetu", pokazalo je novo naučno istraživanje biologa.

Dvojica biologa Jeff Podos sa Univerziteta Amherst u Masačusetsu i Mario Cohn-Hafta sa brazilskog Instituta Nacional de Peskuisas da Amazonia snimili su najjači zvuk parenja ptica - muškog bijelog zvončara ptice koja se može naći u Gvajani i u tropskim kišnim šumama Amazona odnosno Južnoj Americi.

Dvojica naučnika biologa zaključili u svojoj studiji objavljenoj u časopisu "Current Biology", da je za 9 decibela ptica bijeli zvončar glasnija od zvuka prethodnog nosioca titule ptice naziva, "Pika koja vrišti" ( lat.Lipaugus vociferans) koja je porijeklom iz amazonskih šuma te je tako sad "ptica bijeli zvončar najglasnija ptica na svijetu"

Najviši nivo buke ptice "Bijeli zvončar"(lat. Procnias albus) koji je snimljeni tokom ptičjeg parenja iznosi neverovatnih i ogromnih 125,4 decibela, što je daleko iznad ljudskog praga bola za sluh.

Ovaj zvuk zvončar koji ispušta je ekvivalentan zvuku koji stvara velika mašina za nabijanje stubova u zemlju (tkz. makara) ili više od udarnog pneumatskog čekića koji proizvodi više od 100dB jačine.

Podsjećamo vas da ljudsko uho počinje da se oštećuje kada pređe granicu buke (u medicini se smatra) zvuk počev od 85 decibela, koji može da izazove oštećenje sluha. Dok je granica bola između 120 i 130 decibela, što odgovara zvuku koji proizvodi na primjer mlaznjak udaljen oko 100 metara od vas ili crkvena zvona, pneumatske mašine,koncerti,klubovi itd...Dok zvuk jačine od 170dB može da izazove smrt!

U časopisu Current Biology, dvojica istraživača su napisala da je zvuk muške ptice bijelog zvončara toliko glasan da su ih pitali kako ženke to mogu da slušaju i da im se ne ošeti sluh.

Spomenuli su da se, iako se bijele zvončarke ponekad pridružuju mužjacima dok pjevaju, obavezno prekinu pjevanje kada krenu najviše zvučne note Ptica emituje zov koji zvuči poput zujanja i, u video snimku, počinje na jednoj noti, a zatim prelazi na višu notu. Usta drži širom otvorena dok ispušta zvuk dok sedi na najvišoj tački drveta.

"Bijeli zvončari pjevaju prvu notu okrenuti, a zatim pravi gotovo pozorišni okret, gdje se okreće, na drugu stranu ", rekao je profesor Podos. "Mužjak kada 'pjeva' staje na drugu notu zvuka, da bi ženka zvončara nastavila tačno gde je mužjak stao tako da ženka zna odakle zvuk dolazi te prihvata igru parenja."

Nije jasno zašto se ženke ptice bijelog zvončara izlažu zvucima glasnim od skoro 113 decibela uz rizik od oštećenja sluha ali istraživači veruju da pokušavaju da procjene mužjake izbliza. Istraživači su koristili snimke zvuka visokog kvaliteta i video zapise visoke rezolucije kako bi snimili parenje bijelih zvončara i usporili akciju da bi razumijeli kako i koliko je tako malo stvorenje - veličine goluba i težine 250 grama - sposobno da proizvodi tako glasne zvukove gotovo najjače zvuke u životinjskom svijetu .

"Ne znamo kako male životinje-ptice uspjevaju da postanu tako glasne. Zaista smo u ranim fazama razumijevanja ove biološke raznolikosti “, rekao je Jeff Podos dodajući da je zvuk mnogo glasniji od zvuka koji proizvode mnogo veća bića, poput majmuna ili bizona, ali ne baš tako glasno kao zvuci koje stvaraju lavovi ili slonovi.

Jedna stvar koju su istraživači uspjeli da identifikuju je da su što su glasni pozivi parenja bijelih zvonara bili kraći, što nagovještava da imaju mali respiratorni sistem i imaju samo malo protoka vazduha da dok stvaraju najglasniji zvuk ptica na svijetu !

Pogledajte i poslušajte ovaj video:

zanimljivostidana.com

Kandidata - 7.5%
Kandidatkinju - 13.6%
Kod glasanja pol kandidata/kinje mi nije bitan - 77.6%

Ukupno glasova: 147
Glasanje u ovoj anketi je završeno

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU