fbpx

7izlozba

Izložba o Tutankamonu postavila je rekord svih rekorda u istoriji Francuske, nakon što ju je u nedjelju u Parizu pogledalo 1,42 miliona ljudi, kažu organizatori.

Da bi se nosili s ogromnim brojem posjetilaca, organizatori su morali do devet sati naveče produžiti radno vrijeme ogromne dvorane “La Villette” na sjeveru glavnog grada.

I raniji rekord držao je dječak faraon kada je 1,24 miliona ljudi obišlo izložbu vijeka “Tutankamon i njegovo doba” u Petit Palaisu 1967.

“Tutankamon: Blaga zlatnog faraona”, koju već zovu “izložbom generacije”, u London stiže u novembru.

Izložba te veličine o Tutankamonu otvorena je Londonu 1972. i u British Museum privukla 1,6 miliona posjetilaca.

Za izložbu je prikupljeno više od 150 neprocjenjivih dragocjenosti, uključujući 60 koji nikada nisu napustile Egipat.

Iz Muzeja egipatskih starina kažu da se radi o najvećem broju artefakata koji je ikada izvezen iz Kaira.

Skoro svih 3 400 eksponata stiglo je iz Egipatskog muzeja na trgu Tahrir u Kairu i vjerovatno više nikada neće napustiti zemlju.

Jedna od najvrijednijih zbirki umjetnina na svijetu prebaciće se u ogromni novi Veliki egipatski muzej kod piramida u Gizi koji se otvara iduće godine.

Izložba će obići još nekoliko gradova, uključujući Sidnej prije nego što se 2024. vrati u Egipat. Ostali gradovi nisu otkriveni.

Svjetskom turnejom obilježiće se 100. godišnjica otkrića Tutankamonove grobnice koju je 1922. iskopao britanski arheolog Howard Carter.

(Srpskacafe) 

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU