fbpx

2kosti

Jezero Rupkund koje se nalazi visoko u Himalajama na prvi pogled izgleda kao bilo koje planinsko jezero, ali posjetite li ga u kratkom razdoblju kad se led otopi i voda povuče, dočekaće vas stravičan prizor.

Jezero i područje oko njega, koje se nalazi na visini od 5 029 metara nadmorske visine, tada su prepuni ljudskih kostiju. Zbog toga je jezero poznato i kao Jezero kostiju ili Jezero smrti.

Donedavno su o sudbini nekoliko stotina kostura koji se nalaze u jezeru i oko njega postojale razne teorije, a većina stručnjaka se složila oko teorije prema kojoj je neka prirodna katastrofa poput oluje uništila grad i sve ih pobila, ali nakon što su evolucijski naučnici proveli DNK analizu kostura iz jezera došli su do drugačijeg zaključka.

Analizirali su ukupno 38 kostura te se pokazalo da neki od njih zaista jesu azijskog porijekla i da su umrli u razdoblju između sedmog i desetog vijeka, ali pokazalo se da je 14 kostura pripadalo ljudima koji su mediteranskog porijekla i koju su umrli hiljadu godina kasnije.

– Bili smo jako iznenađeni genetikom kostura iz Rupkunda. Činjenica da su kosturi koje smo pronašli potekli s istočnog dijela Mediterana pokazuje da ovo jezero nije privlačilo samo lokalce, već i ljude iz drugih krajeva svijeta – rekao je evolucijski biolog Eadaoin Harnej s Harvarda.

Budući da su se na mnogim lubanjama nalazila oštećenja koja su upućivala na snažne udarce velikim predmetima, jedna od teorija je pretpostavljala da je došlo do oluje tokom koje su na njih padali veliki komadi tuče, ali novo otkriće pokazuje da to nije tačno.

DNK analiza je tako otvorila brojna nova pitanja, a naučnici se, kako prenosi “Lad Bible”, nadaju da će uspjeti dokučiti šta je ljude s drugog kontinenta dovelo u Indiju i što je dovelo do njihove nasilne smrti na obalama misterioznog planinskog jezera.

(Index.hr)

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU