fbpx

zz 860x486

Kućica za knjige postavljena je zahvaljujući Gradskoj knjižnici Marka Marulića. Prije nekoliko dana, jarko crveni oslikani ormarić s knjigama osvanuo je na ovoj plaži i oduševio čitače, male i velike jer nema roka povrataka što su potvrdili i iz knjižnice.

“Bez članarine, bez zakasnine, radno vrijeme svaki dan u godini, danju i noću”, poručili su iz GK Marko Marulić.

Također, uputili su savjet onima koji su zaboravili ponijeti knjigu na plažu.

aaaaaaaaaaa

“Ljeto je i napokon imate vremena za čitanje? Krenuli ste na plažu i zaboravili ponijeti knjigu? Sunčanje nije potpuno bez dobre knjige u ruci? Ne brinite, pripremili smo nešto baš za vas. Posjetite Male slobodne knjižnice na 2 lokacije Plaže Bačvice. I uživajte u dobrom štivu uz sunce i more! Male slobodne knjižnice su ormarići s knjigama, besplatno dostupnima svima koji žele čitati. Funkcioniraju po načelu „uzmi knjigu, donesi knjigu“, svatko može uzeti knjigu, čitati je, vratiti je i po želji pridodati i pokoju vlastitu knjigu. Bez članarine, bez zakasnine, radno vrijeme svaki dan u godini, danju i noću. Malu slobodnu knjižnicu ćete lako prepoznati.

Na Bačvicama  pogledom potražite jarko crveni, oslikani ormarić i prepustite se ljetnim guštima”,poručuju.

Projekt su podržali Grad Split i Plaža Bačvice d.o.o., a cilj je potaknuti Splićane i njihove goste na čitanje i razmjenu knjiga.

Samo ne zaboravite: uzmi knjigu, donesi knjigu, čuvaj knjigu!

Izgledom nalik na kućice za ptice, ove kućice za knjige i koriste se na sličan način – svi zainteresirani slobodno se mogu poslužiti knjigama koje su im na raspolaganju, ali mogu i obogatiti postojeću malu zbirku – dodavanjem novih naslova. Ovaj projekt podsjeća i na globalnu inicijativu BookCrossing, čijih otprilike milijun i pol sudionika, s ciljem da cijeli svijet učine knjižnicom, razmjenjuje više od 11 milijuna knjiga koristeći se javnim prostorima u više od 130 zemalja.

Projekt Little Free Library, u sklopu kojeg je već postavljeno više od 50.000 malih besplatnih knjižnica u 70-ak zemalja svijeta i zahvaljujući kojem se godišnje u svijetu izmjeni milijun knjiga, čime se povećava njihova dostupnost ljudima različite dobi i financijskih mogućnosti, nastao je u SAD-u. Todd Bol je 2009. godine u počast svojoj pokojnoj majci učiteljici, koja je obožavala knjige i čitanje, ispred kuće u Wisconsinu postavio drveni ormarić s knjigama koje su mogli posuđivati svi koji su to željeli.

Iako ima onih koji isključivo uzimaju knjige ili ih nadomještaju svime i svačime, u Hrvatskoj su se dosad kućice za knjige pokazale vrlo omiljenima te se sve više općina i gradova uključuje u inicijativu. Primjerice, u kućicu u porečkome parku Olge Ban stane više od 80 knjiga, a njezinim korištenjem i brigom o njoj na dojmljiv i neposredan način svakodnevno se promiče pismenost, ljubav prema čitanju te vrijednost i važnost društvenoga zajedništva. Usto, inicijatori ističu i široke mogućnosti promicanja likovne umjetnosti i arhitekture.

splitskidnevnik.rtl.hr

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU