fbpx

Eko moda profimedia 0335005707

Sustainable fashion, odnosno održiva moda, tema je o kojoj se sve češće i sve glasnije govori u medijima, ali i na brojnim seminarima.

Potreba za ovim javila se kada je ustanovljeno da je modna industrija drugi najveći zagađivač na svetu nakon naftne. Sve veći broj kompanija odlučuje se da transformiše svoje biznis-modele i unapredi lanac proizvodnje da bi što manje uticali na prirodu, popravili uslove u fabrikama itd.

Osim među proizvođačima, i među kupcima raste svest o neophodnosti zaštite životne sredine, a posebno kada je reč o mlađim generacijama.

Zbog toga je važno znati načine na koje modu možemo učiniti koliko-toliko održivom.

1. Proizvodnja po zahtevu

Poenta je da se odeća ne proizvodi masovno, a potom (kako su to radile neke velike modne kuće) da se neprodato baca ili spaljuje, već izrađivati ono što se naručuje ili kreirati custom-made, takođe po porudžbini.

2. Kvalitetan bezvremenski dizajn

Ukoliko modne kuće ne proizvode (a mi ne kupujemo) odeću koja će se nositi samo jedne sezone, a potom služiti da se za nekoliko godina, gledajući fotografije, sami sebi smejemo i pitamo se gde nam je pamet bila, već ukoliko nosimo modele koji će biti u trendu uvek i zauvek, učinićemo više nego što mislimo.

3. Proizvodnja na ekološki prihvatljiv način

Takozvani “Green&Clean” model primenjuje se u svakoj fazi stvaranja odeće.

4. Poštovanje etičkih aspekata

Pod ovim se podrazumeva tradicionalna proizvodnja, umetničke kreacije, kao i humano tretiranje životinja.

5. Višestruko korišćenje

Ukoliko godinama nosite iste stvari, vodite računa o njima, popravljate ih, a potom i redizajnirate kada vam dosade, učinićete mnogo za svoj budžet, ali još više za prirodu.

6. Pozajmljivanje i razmena

Sigurno imate prijatelje čiji vam se modni ukus sviđa, zato ako su oni izgustirali neki modni komad, zamenite se s njima ili pozajmite nešto što vam se svidelo umesto da kupujete.

7. Second hand

Za veoma malo novca možete kupiti kvalitetne stvari kojih su se drugi ljudi odrekli, a koje su u veoma dobrom stanju, odnosno „kao nove”; zbog ovoga će slaviti i vaš novčanik i planeta.

Autor: Original
Foto:
Profimedia

 

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU