fbpx

8bezvrijeme

“Izgubiti pojam o vremenu” više neće biti samo fraza

Izjesni otok Sommaroy razmatra ima li uopće potrebu za satovima. S obzirom na to da se nalazi baš u Polarnom krugu – dobiva mnogo ponoćnog sunca pa se zato mnogima koncept dana i noći čini samo kao “konstrukt”.

“Trenutno, u ljetnim mjesecima kad na otoku sunce ne zalazi gotovo pa 70 dana, Sommaroy pokreće kampanju da službeno postane prepoznat kao prva bezvremenska zona na zemlji”, rekao je za medije Kjell Ove Hveding iz inicijative.

Vani je definitivno uvijek dan i nije potrebno znati koliko je točno sati. “Ako živite sjeverno od Norveške, nema smisla pričati o večeri ili bilo kojem drugom vremenu”, dodaje Hveding.

“Uče nas da navečer idemo doma i gledamo televiziju u 21 sat. O tome uopće ne razmišljamo. No, zašto bi večerali u 5, a ne u 10? Zašto ne bismo igrali nogomet u ponoć?”, zapitao se.

Sommaroy (“Ljetni otok”) nalazi se u blizini Tromsoa na krajnjem sjeveru Norveške. Za ukupno 350 stanovnika otoka, sunce ne zalazi od 18. svibnja do 26. srpnja.

Djeca se vani igraju usred noći, a vlasnici kuća mogu obojiti zidove po noći. “Zbog ponoćnog sunca satovi su za naš suvišni”, pojašnjava Hveding.

Hveding priznaje kako je ovo luckasta ideja, no lokalni su ga stanovnici ozbiljno shvatili: “Sve više raspravljamo o tome kako nam satovi oduzimaju više vremena nego što nam ga daju”, rekao je.

Baš kao što parovi ponegdje zaključavaju brave na ograde mostova i bacaju ključ, stanovnici Sommaroya sad žele objesiti svoje satove na most.

Vjerovali ili ne, ideja je sve bliže ostvarenju. Potpisana je čak i peticija, a prije nekoliko dana Hveding ju je predstavio članu parlamenta. Ipak, hoće li vlada u Oslu pristati? Ironično, ali – vrijeme će pokazati.

Anita J.

znanost.hr

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU