fbpx

lav pixabay

Bivši britanski poslanik konzervativne stranke i preduzetnik lord Majkl Eškroft pozvao je britansku vladu da sledi primer SAD-a i Holandije i zabrani uvoz trofeja lavova koje tajno krijumčare lovci.

Svoj poziv Eškroft je uputio nakon što je proveo jednogodišnje istraživanje o uzgoju lavova u Južnoj Africi, piše Skaj njuz. Tvrdi da je u istraživanju koje je nazvao "Operacija Simba" otkrio kako se lavovi tove hranom s ciljem da se koriste u "medicinske svrhe" ili kao nakit na istoku, odnosno da bi lovci na njima zarađivali novac.
 
Otkrio je i kako imućni lovci na trofeje, od kojih su neki i iz Velike Britanije, plaćaju hiljade funti da ubiju životinje koje se drže zatvorene. I to često ubijaju s male udaljenosti kako bi onda mogli da se fotografišu s njima i uzmu njihovu grivu kao nagradu.
 
Eškroft je pratio jednu osobu iz Velike Britanije kojoj je platio 3.000 funti za ubijanje lava po imenu Simba. Taj lav, koji je trebalo da bude pušten kako bi ga Eškroft ubio, kasnije je spasen i pušten u divljinu.
 
Krijumčarenje grive lava u lešu jelena
 
Eškroft je pokazao i prepisku koju je vodio s tim Britancem. Dao mu je i savet kako da prokrijumčari mrtvu životinju u Veliku Britaniju. Prema uputstvima tog Britanca, griva zaklanog lava najlakše se neopaženo unosi u zemlju tako što se stavi u leš jelena jer je tako carinicima gotovo nemoguće da je otkriju.
 
Tokom svog boravka na farmi lavova otkrio je da su u dva dana ubijena 54 lava u samo jednoj klanici i to kako bi njihove kosti bile poslate kompanijama koje ih koriste za "tradicionalnu" azijsku medicinu. Osim toga, otkrio je i da se lavovi i tigrovi ukrštaju s ciljem da se stvori veća i impozantnija vrsta životinje za lovce na trofeje.
 
Inače, broj lavova koji žive u divljini dramatično je opao u poslednjih 100 godina i pretpostavlja se da ih je ostalo tek 20.000.
 
Poređenja radi, pre sto godina bilo ih je oko 200.000.
Autor: Index.hr

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU