images 2018 12 najstarija ptica na svetu aps 154914465

Mudrost je ženka lejsan albatrosa i zvanično je najstarija ptica na svetu. Nikada ne bi rekli po njoj, ali ima najmanje 68 godina i godišnje pređe desetine hiljada kilometara. Sada je položila i jaje.

Koliko biljni i životinjski svet može da bude fascinantan najbolje pokazuje Mudrost (Wisdom), koja se ponovo vratila na ostrvo Midvej da položi jaje i odgaji novo mladunče.

Naučnici su sa njom prvi put došli u kontakt i označili je 1956. godine, što znači da je najmanje 68 godina stara. To je ne sprečava da se svake godine vrati na pacifičko ostrvo i položi jaje.

Biolog Čendler Robins prvi put se susreo sa Mudrošću i označio je blizu američkih mornaričkih kasarni. Već je bila odrasla, što znači da je imala najmanje šest godina.

Mudrost je bila jedna od 8.400 albatrosa koji su označeni te godine i jedna od stotina hiljada na Midveju, gde albatrosi dolaze svake godine da snesu jaje i podignu ptiće, prenosi RTS

Najstarija ptica na svetu se na svoje mesto gnežđenja vratila 29. novembra, a pre par dana snela je i jaje.

Lajsanski albatrosi veći deo godine provode na moru, a tokom sezone parenja vraćaju se na atol. One ležu samo jedno jaje u sezoni, ali su mu veoma posvećeni. Period inkubacije traje 130 dana, a kada se mladi izglegnu, mame ih nekoliko meseci spremaju za letenje.

Tokom proteklih šest decenija, Vizdom je imala oko 40 mladih, što je svojevrsni rekord za ovu vrstu. Ona je nadživela svog prvog partnera i pronašla drugog. Sa sadašnjim partnerom, Akeakamaijem, upoznala 2006. godine, sa „tričavih“ 56 godina.

Pogledajte kako je izgledalo kada je Mudrost položila jaje početkom 2018. godine:

www.nationalgeographic.rs

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU