fbpx

images 2018 11 pasta 124828023

Ako ne znate zašto razmišljamo o ovom pitanju, sve što treba da uradite jeste da operete zube i odmah popijete, ili pojedete nešto. Grozno, zar ne?

U zavisnosti od toga koju pastu za zube koristite, za drugačiji ukus jela i pića možete da zahvalite natrijum lauril sulfatu. Ova hemikalija se dodaje u zubne paste kako bi se stvorila pena i kako bi se pasta lakše širila kroz usta. Natrijum lauril sulfat je takođe važan sastojak u deterdžentima, omekšivačima, bojama, laksativima i insekticidima.

Dok surfaktanti čine pranje zuba mnogo lakše, oni su zaduženi i za mnogo više od samog nastanka pene. Ove hemikalije prave zbrku sa našim čulom ukusa na dva načina. Kao prvo, one suzbijaju naše receptore koji osećaju slatkoću i tako sprečavaju našu sposobnost da pokupimo slatke note hrane i pića. I kao da to nije dovoljno, takođe razbijaju i fosfolipide na našem jeziku. Ovi masni molekuli koče naše receptore za gorčinu i zadržavaju gorke ukuse dalje od nas, ali kada ih razbiju surfaktanti iz zubne paste, gorak ukus se pojačava.

Dakle, sve što jedete, ili pijete nakon pranja zuba, imaće manje slatkog, a više gorkog ukusa. A kako ovo može da se spreči? Jednostavno, zato što vam nije potrebna pena za dobro pranje zuba, a postoje i paste koje ne sadrže u sebi natrijum lauril sulfat.

nationalgeographic.rs

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU