fbpx

15097189195bc5f226f297a849532364 w640

Šumski golub zelene i bronzane boje koji ima strast prema fermentisanom voću, proglašen je pticom 2018. godine na Novom Zelandu.

Kereru je endemska vrsta u ovoj državi i može se pronaći i na severnim i na južnim ostrvima, kako u gradovima, tako i u ruralnijim područjima. Kereru golubovi često padaju sa drveća nakon što pojedu previše voća koje truli. Tokom leta, kada zri pojedino voće, pijane golubove ponekad odvode u azile za životinje kako bi se otreznili.

Grupa za očuvanje životinjskih vrsta "Forest and Bird" je opisala kereru golubove kao "nespretne, pijane, alave i glamurozne".

Ova vrsta nije ugrožena, ali često je napadaju predatori kao što su mačke, a i često se bore sa oposumima za hranu.

Kereru igraju ključnu ulogu u rasejavanju semena nekih poznatih biljaka na Novom Zelandu, upravo zato što su jedna od retkih vrsta koja može da proguta celu voćku.

Kereru golub je bio očigledni pobednik glasanja za pticu godine sa osvojenih 5.883 glasa. Kakapo papagaj je bio na drugom mestu sa osvojenih 3.772 glasa, a vrsta kaki, veoma retka ptica koja se uzgaja u zatočeništvu, bila je na trećem mestu sa 2.995 glasova.

Ovo takmičenje je organizovala organizacija "Forest and Bird", a ovo je 14. godina kako se održava. Nijedna vrsta nije pobedila dva puta, a ove godine je primećen najveći broj glasača, nešto više od 48.000.

Pobednik takmičenja, kereru, pre nekoliko godina je lovljen zbog mesa i perja, ali sada je zaštićen zakonom i ilegalno je ubijati ih.

https://www.youtube.com/watch?v=dlLvgpEStX8
Autor: Nezavisne novine

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU