fbpx

marxeuro 0 0 468X10000

Grad Trier čitavu ovu godinu obilježava 200. godišnjicu rođenja svog sina Karla Marxa. Kao vic je štampana i novčanica eura sa Marxom, naravno od 0 eura. I u gradu su iznenađeni jagmom za tim suvenirom.

Naravno da nije bilo dvojbe koji apoen će imati novčanica sa slikom ideologa utopije društva u kojem će „svako dobivati prema svojim potrebama”: nula eura. Ali inače, ova „novčanica” ima i vodeni žig, metalnu traku, štampana je na posebnom papiru i ima sve osobine novčanice koju ćete (valjda ipak) naći u svom novčaniku.

Grad Trier je ove godine prepun suvenira koji podsjećaju na njenog sina Karla Marxa. Njegov 200. rođendan je zapravo bio još 5. maja, ali posvuda se mogu kupiti suveniri koji sežu od šoljica, hemijskih olovki i postera pa do krpica za čišćenje naočala, malih muzičkih kutija (naravno, svira Internacionalu) i magneta za frižider.

Suvenir pred kojim turisti masovno vade novčanik i ne pitaju za cijenu je upravo ova novčanica od 0 eura. Prodano je preko 100 hiljada komada, što nije loš posao za turistički ured grada. Izdavač, naravno, nije Europska centralna banka nego Trier Tourismus und Marketing GmbH koji i za 0 eura traži 3 eura.

Ali kao što nam kaže Hans-Albert Becker, turisti su upravo poludjeli za tim novčanicama.

„Ova novčanica je totalni hit. Da će tako dobro proći, sa tim stvarno niko živ nije računao”, kaže novinskoj agenciji dpa poslovođa u turističkom uredu Hans-Albert Becker. Kupuju je svi, od posjetitelja iz Južne Amerike pa do Australije, ali pravi je hit u Aziji: „25 do 30 hiljada komada su sigurno otišle samo u Kinu”, kaže nam Becker.

poslovnisvijet.ba

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU