fbpx

6stijena

Na zapadu Gruzije nalazi se 40 metara visok Stub života ili Stub Kači koji je prirodni krečnjački monolit u istoimenom selu, a okružen je riječnom dolinom Kačure.

Na njegovom vrhu nalaze se ostaci Crkve Svetog Maksima Ispovjednika, koja potiče iz devetog ili 10. vijeka, kripta, vinski podrum i ostaci nekadašnjeg utvrđenja.

Cijeli prostor na vrhu zauzima samo 150 kvadratnih metara, a s obzirom na to da ne postoji lift, do njega se može popeti samo pomoću ruku, nogu i nešto sreće.

Zato ne čudi što su objekti na vrhu dugo bili zapušteni.

6stijena 1

Prvo zabilježeno penjanje dogodio se 1944. godine, kada su planinari Aleksandar Japardze i Levan Gotua na vrhu pronašli tijelo prethodnog stanovnika.

Pretpostavlja se da je u pitanju bilo mjesto tihe kontemplacije i molitve, namijenjeno pustinjacima koji su željeli da se odvoje od ostatka svijeta.

Intenzivnija istraživanja sprovedena su između 1999. i 2009. godine, kada su objekti obnovljeni pomoću Nacionalne agencije za očuvanje kulturne baštine Gruzije, i dozidana Crkva Simeona Stolpnika.

Trenutni stanovnik ima 62 godine. U pitanju je sveštenik Maksim Kavtaradze, koji je napravio improvizovane stepenice kojima se dvaput nedjeljno spušta i penje po Stubu života. Namirnice mu se dostavljaju pomoću čekrka.

Punkufer.hr

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU