fbpx

images 2018 04 sta se dogodi kada se kameleon pogleda u ogledalo aps 622161104

Kameleonove boje nisu samo kamuflaža, kaže Eli Grinbraun, evolucioni genetičar na Univerzitetu u Teksasu. One se takođe menjaju zbog promena temperature ili - emocija!

Kameleoni već dugo fasciniraju svojom sposobnošću da menjaju boju kože, a promena je isključiva osobina mužjaka. Kameleoni menjaju boju kako bi bili uočljiviji, privlačniji ženkama, ali i da bi zastrašili suparnika ili radi kamuflaže, u slučaju opasnosti od predatora.

“Mužjaci će u većini slučajeva odmah promeniti boju kože ukoliko primete drugog mužjaka ili, u ovom slučaju, sami sebe u ogledalu”, kaže Daniel F. Hjuz, doktor iz centra “Greenbaum’s lab”.

Kako bi dokazao svoju tvrdnju, on nas je uputio na Jutjub video na kome se može videti mužjak sa Madagaskara koji upravo to čini:

https://www.youtube.com/watch?v=6oIIdZjRrLw

“Muški kameleon koji vidi “suparnika” se uzbudi i promeni nijanse od zelene do žute, narandžaste, pa čak i crvene”, kaže Mišel C. Milinkovič, biofizičar na Univerzitetu u Ženevi.

Milinkovič i njegove kolege su pre nekoliko godina otkrili i mehanizam pomoću kojeg kameleoni obavljaju ovaj čudnovati proces transformacije.

Naime, oni su ustanovili da se promena boje ne odvija na nivou pigmenata, kako se isprva mislilo, već nanokristala koji se nalaze u njihovoj koži.

Analiza kože kameleona pokazala je da na promenu boje utiču fotonični kristali koji se nalaze u sloju ćelija pod nazivom iridofore, koje su smeštene tačno ispod pigmentskih ćelija.

Iridofore su svojstvene i drugim reptilima i vodozemcima, poput žaba. One im daju zelenu i plavu boju koja se retko može naći kod drugih kičmenjaka.

Kod kameleona, međutim, ovi nanokristali mogu da se pomeraju kako bi promenili način na koji se svetlost odbija.

nationalgeographic.rs

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU