fbpx

amsterdam pecanje plastike 620x330

Inspirisana krizom povećanja plastičnog otpada, grupa “Plastični kit” (Plastic Whale) iz Holandije pokrenula je ture koje nude pomoć u čišćenju kanala u Amsterdamu i Roterdamu.

Plastic Whale je osnovao Marijus Smit 2011. godine. Na ideju je došao na putovanju Azijom u svojim tridesetim godinama.

“Bio sam šokiran količinom plastičnog otpada. Osjetio sam potrebu da nešto uradim po tom pitanju”, kaže 45-godišnji preduzetnik.

“Kad sam se vratio u Amsterdam i primjetio svu plastiku u kanalima, shvatio sam da nam je ovaj problem bliži nego što to inače mislimo”, dodaje.

Prema procjenama amsterdamske kompanije Voternet, svake godine se iz gradskih kanala ukloni oko tri i po tone smeća, piše Gardijan.

“Od toga skoro 80 odsto đubreta pluta po površini. Vjerovao sam da postoje milioni ljudi koji, baš poput mene, žele da doprinesu uklanjanju smeća. I tako sam osnovao firmu”, objašnjava Smit.

Uprkos tome što se čišćenje kanala, koje se još i plaća, ne čini kao zabavna ideja, i što razgledanje atrakcija nije cilj, Smit kaže da su ture izuzetno popularne. Dijelom zato što su jedine takve na svijetu, a dijelom možda i zato što se s vremena na vrijeme pronađu neke zanimljive stvari.

Turisti su tako do sada našli veliki broj novčanika, pasoša i ključeva za kola koje su njihovi pijani vlasnici ispustili, ili kojih su se lopovi otarasili.

Jedna turistkinja se čak preplašila kada je za potopljenu lutku pomislila da je mrtvo tijelo, a jednom je pronađeno i pismo u boci, adresirano na Njemačku.

“Ova tura ima vrlo pozitivno dejstvo i na djecu – obožavaju je. Jednom kada izvade đubre, shvate da ono tu ne pripada. A kada im kažemo da smo od otpada napravili brodić, onda razumiju da plastika može da se vidi i kao sirov materijal, ne samo kao đubre. Zato danas petinu tura organizujemo u saradnji sa školama”, kaže Smit.

Ako se jednog dana desi da đubre nestane, neće više biti ni tura.

“To me ne brine. Štaviše, želimo da ostanemo bez posla. Tu smo da riješimo problem”, zaključuje Smit, prenosi b92.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU