fbpx

44387

Prema legendi, Hum su sagradili divovi, kada su gradili gradove u dolini Mirne, a od ostatka kamenja na kraju su sagradili Hum. U historijskim arhivima ime Hum prvi put se spominje 1102. godine.

Grad Hum, ili samo Hum, najmanji je grad na svijetu, sa samo oko 30 stanovnika. Nalazi se u središtu Istre u Hrvatskoj. Cijeli grad se može razgledati za oko 5 minuta.
 
Prema legendi, Hum su sagradili divovi, kada su gradili gradove u dolini Mirne, a od ostatka kamenja na kraju su sagradili Hum. U historijskim arhivima ime Hum prvi put se spominje 1102. godine. Gradske su zidine zaštitile ovo mjesto od čestih prodora Mletaka i Turaka, piše Slavorum.
 
Osim što je poznat kao najmanji grad na svijetu, ponosno nosi ime grada Biska. Biska je vrsta rakije napravljena od imele, čiji recept potječe iz Huma. Svake godine krajem oktobra u ovom gradu održava se neka vrsta sajma rakija u kojem se za titulu najbolje rakije natječu poznati proizvođači rakije iz cijele Istre.
 
Ipak, ovaj mali grad privlači mnoge turiste. Još uvijek se pitate šta se tamo može vidjeti? Zapravo, dosta toga. Tu je crkva sv. Jeronima iz 12. stoljeća, divovske, čak i starije gradske kapije, uklesani kamen sa očuvanim pismom glagoljice, crkveni toranj i slatka mala galerija koja sadrži zbirke starog istarskog kućnog namještaja.

44385

44386

Za Front Slobode prevela Esma Klico

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU