fbpx

Sada su fizičari pronašli način kako da utvrde postoji li zaista peta sila u prirodi.

kfrefejj

Naše trenutno razumijevanje svemira podrazumijeva postojanje četiri fundamentalne ili temeljne sile u prirodi: slabe i jake nuklearne, elektromagnetske i gravitacijske sile. No postoji i naznaka pete sile, a ako postoji, ne samo da bismo mogli popuniti neke praznine u Einsteinovoj teoriji relativnosti, već bi morali promijeniti naše razmišljanje i poimanje o svemiru. Sada su fizičari pronašli način kako da utvrde postoji li zaista peta sila u prirodi.

Sile se značajno razlikuju prema jakosti i ponašanju, ali se smatra da su prve tri posljedica jednog, još temeljnijeg međudjelovanja, što je već pokazano za elektromagnetsku i slabu nuklearnu interakciju. Među njima najslabija je gravitacija, koja i dalje stvara 'problem' znanstvenicima. Einsteinova teorija gravitaciju opisuje jako elegantno, no postoji još rupa u toj teoriji, kaže ravnateljica Sveučilišta u Kaliforniji Andrea Ghez. Postojanje supermasivnih crnih rupa govori kako su naše trenutačne teorije o načinu na koji radi svemir nedostatne da objasne pravu prirodu crnih rupa.

Njezin tim krenuo je u potragu za petom silom, a najbolje mjesto na kojem bi je mogli potražiti je središte galaksije - mjesto gdje se nalazi crna rupa. Slijedeće godine trebao bi se dogoditi zanimljiv događaj. Naime, zvijezda S02 će se približiti supermasivnoj crnoj rupi te biti privučena njenom gravitacijskom silom. Ako bude bilo kakvih devijacija od onoga što predviđa teorija opće relativnosti, to će biti najbolje vrijeme da ih se primijeti.

Ako postoji nešto drugo osim onog predviđenog teorijom relativnosti Alberta Einsteina, vidjet će se male varijacije u obritama zvijezde.

 

Čuda prirode 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU