fbpx

Naučnici su pronašli način da zaštite mišji DNK od oštećenja koja dolaze sa starenjem, odnosno, uspeli su da preokrenu proces starenja kod miševa.

96531156658ddec93271c3861896380 v4 big

Nakon uspešnog testiranja na životinjama, planira se i testiranje na ljudima.

Doktor Dejvid Sinkler, profesor na Harvardu, i njegove kolege otkrili su rezultate svog istraživanja u najnovijem izdanju časopisa "Sajens".

Naučnici su se usredsredili na intrigantno jedinjenje sa svojstvima protiv starenja koje nazivaju NAD+ (nikotinamid adenin dinukleotid).

Još od 2013. tim je svestan da je NAD+ zastupljeniji kod mlađih miševa nego kod starijih. Ispostavilo se da povećanje nivoa ovog jedinjenja kod starijih miševa u biološkom smislu donosi izgled mnogo mlađe životinje.

Proces je zapravo začuđujuće jednostavan. Sinkler i njegov tim samo su nakapali NAD+ u vodu koju su dali starijim miševima i već nakon nekoliko sati njihova tela bi pokazivala veće nivoe jedinjenja. Već tokom prve nedelje primetili bi očigledne promene u starenju mišića i obnavljanje DNK kod miševa.

"Ne možemo da pronađemo razliku u tkivu dve godine starog miša, naspram miševa starih tri-četiri meseca", tvrdi Sinkler.

Razlog zbog kojeg NAD+ ima ovakav uticaj je to što je povezan s telesnom funkcijom obnavljanja DNK.

Naime, svaki put kada se ćelije dele, DNK se kopira - to nije uvek savršen proces i događaju se greške koje na kraju dovode do trajnog oštećenja same DNK. Većina tih grešaka pri kopiranju može da se popravi dok god su u telu prisutne dovoljne količine obnavljajućeg jedinjenja - PARP1.

Pokazalo se da su PARP1 i NAD+ vrlo povezani - dok su nivoi NAD-a visoki, PARP1 se lako aktivira i može bolje da obavlja svoju funkciju. Kada nivo NAD-a opadne, kao što se dešava kod starijih osoba, počinje gomilanje štete u procesima kopiranja DNK.

Namera naučnika bila je da izoluju NAD+ kako bi ciljao ćelije tumora. Vrsta lekova za rak zvana "PARP inhibitori", koja se inače prepisuje obolelima od raka dojke, utiče na mogućnost PARP-a da popravlja DNK u tumoru i tako ga dovodi do propadanja.

Problem je što pojedini pacijenti ne reaguju dobro na lekove, ali bi manipulacijom nivoa NAD-a ta reakcija mogla znatno da se poboljša.

Poslednji test je, naravno, istražiti da li će ovakvo obrtanje procesa starenja tkiva moći uspešno da se primeni i na ljude.

Sinkler je osnovao posebnu kompaniju u Bostonu i planira da testira svoju novu kapsulu na 25 dobrovoljaca, kako bi mogao da se uveri da li je bezbedna.

Ako se ta istraživanja pokažu uspešnim, nada se da će NAD+ imati široku upotrebu, kako u medicini, počevši od zaštite ćelija obolelih od raka od negativnih uticaja radijacije tokom lečenja, pa sve do svakodnevne zaštite osoba koje se svakodnevno susreću s radijacijom na poslu. Takođe i u svemiru, jer će pomoći astronautima da smanje uticaj kosmičke radijacije, piše magazin Tajm.

(b92)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU