fbpx

Otkrivanje što je to i od čega se sastoji tamna materija bi omogućilo bolje razumijevanje razvoja i budućnosti svemira.

darmaggter

Zadnjih 80 godina, astronomi traže objašnjenje zašto se galaksije, i drugi svemirski objekti ubrzano udaljavaju, te zašto se svemir ubrzano širi. Uveden je pojam tamne materije. Takva materija ne emitira niti reflektira elektromagnetsko zračenje, zbog čega je ne možemo direktno vidjeti, no njezino postojanje zabilježeno je indirektno. Otkrivanje što je to i od čega se sastoji tamna materija bi omogućilo bolje razumijevanje razvoja i budućnosti svemira.

Prema nekim izračunima vidljive tvari u svemiru ima tek oko 5%, dok je sve ostalo tamno i sačinjeno od tamne energije i tamne materije. Dakle, jedva da poznajemo svemir! Najnoviji pokušaj da se objasni tamna materija napravio je teorijski fizičar sa Sveučilišta u Amsterdamu Erik Verlinde. Verlinde tvrdi da je gravitacija nusprodukt kvantne interakcije, te predlaže ideju prema kojoj je ekstra gravitacija, koja se pripisuje tamnoj materiji, zapravo efekt tamne energije - pozadinske energije uronjene u prostor-vrijeme svemira.

Umjesto hordi nevidljviih čestica, tamna materija je prijelazno stanje između obične materije i tamne energije. Wired

Tamna energija, prema modernoj fizikalnoj kozmologiji, je nevidljiv sastojak svemira koji ispunjava sav prostor i uzrokuje njegovo ubrzano širenje. Po mjerenjima iz 2003., tamna energija čini 73% ukupne gustoće energije svemira.

Čuda prirode

 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU