fbpx

Tri nova astronauta – Oleg Novickij, Peggy Whitson i Thomas Pesquet – pristigli su na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS). Ondje će zamijeniti tri astronauta Ekspedicije 50 koji su se vratili na Zemlju te će kasnije preuzeti postaju kao Ekspedicija 51.

soyuz iss

Lansiranje svemirskog broda Sojuz MS-03 izvršeno je iz lansirnog centra Bajkonur u Kazahstanu, odakle Rusija lansira sve svoje letove s posadom. Susret i spajanje s ISS-om dogodilo se nakon dva dana putovanja, 419 km iznad Zemlje.

expedition51 nasa

Članovi Ekspedicije 51 (Foto: NASA)

Ovime je posada postaje ponovno popunjena, budući da se ondje već nalaze zapovjednik ISS-a Shane Kimbrough, Sergej Rjžikovi Andrej Borisenko. Zajedno će ostati do kraja veljače sljedeće godine, a u tom će razdoblju provesti brojne eksperimente iz područja biologije, biotehnologije i fizike.

U veljači će Whitson preuzeti zapovjedništvo nad postajom, čime će postati prva žena koja je u dva navrata zapovijedala ovom orbitalnom ispostavom; to se prvi puta dogodilo 2007. godine tijekom Ekspedicije 16.

Soyuz TMA 19 spacecraft departs the ISS

Ruski Sojuz trenutno je jedini brod kojim američki astronoauti dospijevaju u svemir (Foto: Wikipedia)

Peggy Whitson NASA-ina je veteranka; u dva dosadašnja leta akumulirala je 377 dana u svemiru, a s predviđenih 179 dana tijekom Ekspedicije 50/51 taj će se broj zaustaviti na 556 dana. Time će postići dva zapažena rezultata: postat će osma svemirska putnica gledano po broju dana izvan Zemlje (prvi je Genadij Padalka s 878 dana u svemiru), ali i prva Amerikanka na toj listi. Još uvijek važeći američki rekord iznosi 534 dana, a drži ga Jeff Williams.

Još jedna zanimljivost veže se uz njenu dob: sa svojih 56 godina najstarija je žena koja je poletjela u svemir, a sljedeći će rođendan u veljači sljedeće godine dočekati kao zapovjednica najskupljeg i najkompleksnijeg stroja ikad izgrađenog.

padalka

Genadij Padalka aktualni je rekorder po broju dana provedenih u svemiru (Foto: Wikipedia)

Najstarija osoba ikad u svemiru je američki astronaut John Glenn, koji je imao punih 77 godina tijekom sudjelovanja u misiji raketoplana Discovery krajem prošlog stoljeća.

Najmlađa osoba u svemiru je German Titov, sovjetski kozmonaut koji je napustio Zemlju s nepunih 26 godina. Njegov jedini let dogodio se 1961. godine, kada je bio drugi čovjek u Zemljinoj orbiti te četvrti čovjek u svemiru ukupno.

Znanost 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Da - 30.8%
Ne - 69.2%

Ukupno glasova: 13
Glasanje u ovoj anketi je završeno
Da - 40%
Ne - 60%

Ukupno glasova: 5
Glasanje u ovoj anketi je završeno
Državni nivo - 28.6%
Entitetski nivo - 0%
Lokalni nivo - 0%
Građani - 7.1%
Sve od navedenog - 64.3%

Ukupno glasova: 14
Glasanje u ovoj anketi je završeno

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU