fbpx

Istraživači tvrde da su resursi samo jednog dijela doline u kojoj su oktriveni, dovoljni da napune više od milion uređaja magnetne rezonance (MR/MRI)

balloon

U Tanzaniji je otkriveno veliko polje helija koje je prekretnica u vremenu kada je ovog resursa sve manje, prenosi Anadolu Agency (AA).

Britanski mediji javljaju da su geolozi sa univerziteta Durham i Oxford koristeći savremene metode istraživanja u dolini Rift otkrili polje bogato helijem.

Istraživači tvrde da su resursi samo jednog dijela doline dovoljni da napune više od milion uređaja magnetne rezonance (MR/MRI) i da je, u vremenu kada su počele nestajati zalihe helijuma na svijetu, ovo prekretnica koja mijenja mnogo toga.

Do sada je bilo poznato da su otkrivene manje zalihe helija koji se pored MR-a koristi i u teleskopima, kao i mnogim drugim uređajima. Naučnici su naveli kako je vulkanska aktivnost u Riftu davno otpustila helijum, koji je kasnije ostao zarobljen u plitkim gasnim poljima. Pretpostavlja se da novootkrivene količine helija veće od 1,5 milijardi metara kubnih.

AA

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU