fbpx

Vrana 1143229022 foto shutterstock

Foto: Shutterstock

Svi znamo da su vrane inteligentne životinje koje mogu da razumiju koncept nule, ali nova studija sada sugeriše da je njihovo razumijevanje jednog kognitivno složenog principa bolji nego kod majmuna i da je uporediv sa onim kod djece. 

Rečenica: "Mačka koju je pas jurio je mjaukala.", predstavlja pravu gramatičku noćnu moru. Ali većina odraslih brzo shvati da je mačka - mjaukala i da je pas - jurio mačku. Nekada se smatralo da je ova sposobnost uparivanja elemenata u bilo kojoj sekvenci samo ljudska osobina. Nanjovija studija, koju je predvodila Diana Lao sa Univerziteta u Tibingenu sugeriše da to mogu da urade i vrane, i dodaje da su neka prethodna istraživanja pokazala da rezus makaki majmuni takođe imaju slične sposobnosti.

Lao i njene kolege su za potrebe studije naučile dvije vrane da identifikuju simbole { }, [ ] i < >, tako što su ih nagrađivali poslasticama samo kada su one kljucale po strogo određenom redoslijedu { ( ) } ili ( { } ). Pticama je trebalo oko nedjelju dana da nauče simbole, nakon čega im je zadat novi zadatak prema kom su morali da kljucaju slične nizove. Vrane, ne samo da su se pokazale podjednako dobro kao predškolci, već su nadmašile i majmune.

Prema podacima dobijenim iz studije od prije dvije godine, odraslim ljudima je bilo potrebno 10 do 40 posto od zadatog vremena da riješe zadatak uparivanja, djeci 67 posto vremena, a majmunima 74 posto. Prema podacima u kojima je učestvovala vrana, trebalo joj je 60 posto vremena.

"Naši rezultati sugerišu da određene strukture mozga - kao što je slojeviti korteks primata - nisu neophodne za podršku rekurzivnom razumijevanju", zaključila je Lao. Rezultati studije su objavljeni u Science Advances-u.

nationalgeographic.rs

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU