fbpx

Frankenstajn 806392785

T.C.D / VISUAL Press Agency Description: Prod DB © Universal / DR LA MAISON DE DRACULA (HOUSE OF DRACULA) de Erle C. Kenton 1945 USA avec Glenn Strange séquelle, monstre de Frankenstein, créature Universal code 1473, Image: 174064226, License: Rights-managed, Restrictions: NO RESTRICTION, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Visual movies Software:Google

Na pitanje šta joj je bila inspiracija za priču o Frankenštajnu, autorka Meri Šeli je između ostalog govorila kako je napisala knjigu nakon košmara. Ono što se često zaboravlja je to što je te noći diskutovala sa svojim prijateljima.

Galvansku reanimaciju je otrkio Luiđi Galvani u kasnom 18. vijeku. U tom periodu, čovječanstvo je počelo da otkriva kako da ukroti elektricitet. Pokušavajući da otključa tajne biologije, Galvani je došao do slučajnog otkrića kada je njegov elektrifikovan skalpel uzrokovao da se mišići žabe, koju je secirao, grče od elektriciteta. Nakon ovoga Galvani je prešao dug put da otkrije kako mišići rade i šta bi elektricitet mogao da uradi kako bi ih pokrenuo.

Dok je Galvanijevo otkriće upisano kao sam početak bioelektriciteta, njegov nećak će poneti galvansku reanimaciju na viši nivo. Ulaskom u svijet naučne akademije još u adolescentskom dobu, Đovani Aldini je mnogo naučio od svog ujaka. Gde je Galvani stao sa žabama, Aldini je eksperimentisao sa mnogo naprednijim životinjama, pa čak i sa ljudima.

Kako je Aldini naučio da stimuliše različite mišiće električnim sondama, njegovo majstorstvo biologije je raslo. Na kraju su njegove demonstracije okrenute javnosti, a on je vukao ogromne baterije iz grada u grad kako bi pokazao dejstvo električne energije. Gledaoci su posmatrali sa strahopoštovanjem i užasom dok je odsjecao glave pasa i volova, a zatim ih je terao da se grče i trzaju pomoću struje.

Luigi galvani

Luiđi Galvani, Foto: Wikipedia

Njegov najpoznatiji eksperiment odigrao se u Londonu 1803. godine. Čovjek po imenu Džordž Foster je ubio svoju ženu i dijete. Nakon priznanja, Foster je osuđen na smrt vješanjem. Ubrzo nakon toga, njegovo tijelo je donijeto Aldiniju zbog eksperimenta. Naučnik je prihvatio poduhvat i sa lakoćom pokazao svoju mogućnost da manipuliše tijelom.

Novine su objavile da su se ljudi, koji su prisustvovali demonstraciji, uplašili da će Foster biti vraćen u život. U cijelom svijetu ljudi su razmišljali o posljedicama reanimacije, ali Aldini je znao da ne vraća nikog u život. Često je ponavljao da njegov cilj nije miješanje sa mrtvima, već da nađe načine da pomogne živima.

Aldini je nastavio rad na elektroterapiji. Pored svog rada u medicini, Aldini je kao inženjer odgovoran za dizajn mnogih svetionika. Na kraju ga je austrijski car učinio vitezom reda Gvozdene krune, prije nego što je Aldini umro 1834. godine. Ipka, Aldinijevo nasljeđe se, ipak, najbolje pamti po romanu Meri Šeli.

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU