fbpx

Led cepelin zaba

Foto: Profimedia

Istraživači su u maglovitim planinama ekvadorskih Anda otkrili novu vrstu kopnene žabe i nazvali je po poznatoj britanskoj rok grupi "Led cepelin". 

"Pristimantis ledzeppelin", odnosno, kišnu žabu Led cepelin, pronašli su biolozi David Brito-Zapata i Karolina Rejes-Pug u Kordiljerima del Kondor koji se prostiru na jugoistoku Ekvadora i sjeveroistočnom Peruu.

Mala žaba, bakrenocrvenih očiju, prošarana žutim, smeđim, crnim i narandžastim pegama, pripada rodu Pristimantis koji je vrlo raznovrstan. Rod obuhvata 569 poznatih vrsta - od kojih je u posljednje dvije godine 28 otkriveno i opisano u Ekvadoru.

Biolozi su rekli da su svi primjerci pronađeni "na listovima žbunja koje okružuje potoke unutar guste šume", na prostoru između 1,7 i tri metra iznad vode. Mužjaci ove vrste narastu na oko 2,4 centimetra, dok je jedna odrasla ženka bila dugačka 3,6 centimetara.

"Nazvali smo je tako u čast 'Led cepelina' i njihove izvanredne muzike. Ovaj britanski rok sastav, osnovan u Londonu 1968. godine, jedan je od najuticajnijih bendova tokom sedamdesetih, i rodonačelnik je hard roka i hevi metala", istakli su biolozi.

Oni upozoravaju i da je "Pristimantis ledcepelin" ugrožena vrsta jer biodiverzitetu njegovog staništa prijeti sve veći razvoj poljoprivredne proizvodnje, sječa šuma, eksploatacija ruda, bolesti i klimatske promjene.

Dodaju i da je vrlo mala vjerovatnoća da će se ova vrsta preseliti na neko drugo stanište, kao i da će joj biti potrebna zaštita.

"S obzirom na to da Kordiljeri del Kondor obiluju raznovrsnim endemskim vrstama, ove novootkrivene vrste borave samo na ovom ograničenom području, te je zato veoma važno uvažiti dugoročne programe zaštite ovih kičmenjaka", naglašavaju istraživači.

Izvor: B92

 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU