fbpx

ajkula

Morski biolozi istražuju misterioznu kožnu bolest koja se pojavila kod bjelorepih grebenskih ajkula u Maleziji. Prvi rezultati ukazuju da je porast temperature mora mogući uzrok bolesti.

Ajkule, koje su dobile ime po prepoznatljivim bijelim vrhovima peraja, obično se odmaraju oko grebena po danu i popularna su atrakcija ronilaca. Noću postaju aktivne u lovu na sitne ribe i druge životinje.

Fotografije jedne ovakve ajkule sa tačkama i ranama po glavi postala je nedavno viralna na društvenim mrežama. Nedugo potom grupe ronilaca, ali i eksperata počele su da viđaju ove promjene u gotovo svakoj skupini koju bi vidjeli, prenosi Telegraf.

U pokušaju da otkriju uzrok bolesti, naučnici su otkrili da je temperatura površine mora u Sidapanu porasla na 29,5 stepeni Celzijusa u maju, što je za stepen više nego 1985. godine.

"Gotovo je izvjesno da je porast temperature okeana uticao na ovo što vidimo kod ajkula u Sipadanu", rekao je Davies Austin Spiji, morski biolog.

On je isključio ljudski faktor jer je zabranjen izlov na području Sipadana, a takođe ne postoji nijedna industrijska zona u blizini.

Očekuje se da uskoro bude gotova cjelokupna naučna studija. Krajem maja naučnici su pokušali da ulove nekoliko ajkula kako bi obezbjedili uzorke za testiranje, ali u tome nisu uspjeli.

"Kada bismo mogli da uzmemo uzorak sigurno bi smo mogli da pronađemo patogen koji stvara lezije", rekli su naučnici.

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Industrija - 11.7%
Toplane i privatna ložišta - 15.8%
Institucije vlasti - 72.5%

Ukupno glasova: 120
Glasanje u ovoj anketi je završeno

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU