fbpx

Fudan1 725x408 boxed

 © Fudan University

Naučnici su razvili pametan tekstil koji bi potencijalno mogao da promijeni budućnost i ekrana i odjeće. U pitanju je prvo platno koje može da ima veliki i funkcionalan displej i, istovremeno, ima ulogu odjeće i "trpi“ nošenje.

Tkanine razvijene u laboratorijama naučnika u velikoj mjeri su poput većine ostalih vrsta platna: fleksibilne su, prozračne i izdržljive, što im omogućava upotrebu u razne svrhe. Mogu se prati i nositi bez bojazni da ćemo ih oštetiti ili istrošiti, prenosi Indipendent.

Osim toga, te tkanine su elektronske i ponašaju se poput ekrana. Postoji mogućnost da tastatura osjetljiva na dodir i napajanje, koji su takođe napravljeni od tkanine, budu ugrađeni u komad platna. Na taj način tkanina se “pretvara“ u računar.

Istraživači su demonstrirali kako tkanina može da prikazuje interaktivnu mapu ili da se koristi za slanje ili primanje glasovnih poruka pametnim telefonom povezanim preko Blutut veze.

Pojedinačni komadići formiraju vlakna koja imaju osobine provodnika, a susreću se u tačkama kontakta unutar tkanine.

Čak i poslije hiljadu savijanja, istezanja i peglanja, većina jedinica je i dalje bila upotrebljiva kao dio ekrana, tvrde istraživači. Naučnici su takođe izložili tkaninu pranju i sušenju 100 puta, nakon čega je ona i dalje “radila“.

I ranije je bilo pokušaja da se naprave tkanine koje bi bile dopuna pametnim uređajima i naučnici su uspjeli da naprave one koje imaju osobine senzora ili isporučuju električnu energiju.

Međutim, nova tkanina predstavlja revolucionarni pomak, jer je u pitanju prvo platno koje može da ima veliki i funkcionalan displej i istovremeno ima ulogu odjeće i “trpi“ nošenje.

Šest metara displeja

Komad tekstila koji su napravili istraživači dug je šest metara i širok 25 centimetara, a, kako navode njegovi tvorci, displej se prostire čitavom površinom dok se materijal može koristiti na način na koji smo navikli.

Primarna upotreba koju su istraživači demonstrirali je u oblasti zdravlja, a omogućava osobama koje inače teško komuniciraju da to čine preko odjeće.

Istakli su da se tkanina može povezati tako da prima signale iz mozga, koji se potom mogu analizirati da bi se razumjelo kako se čovjek osjeća, a zatim poruku pokazati na prednjoj strani odjeće.

Nije teško zamisliti kako bi se tkanina mogla koristiti i u estetske svrhe, naročito ako se uzme u obzir da brojne kompanije već pokušavaju da integrišu tehnologiju u svoju odjeću.

Članak sa rezultatima ovog projekta, Large-area display textiles integrated with functional systems objavljen je u časopisu Nature.

(RTS.rs)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU