fbpx

Sialia sialis wikimedia

Naučnici već više od 150 godina vjeruju da kod većine vrsta ptica samo mužjaci mogu pjevati, proizvodeći složene vokalizacije u sezoni parenja, dok je kod ženki mogućnost vokalizacije rjeđa i neuobičajena, piše VoxFeminae

Međutim, u proteklih 20 godina istraživanja su pokazala da kod brojnih vrsta ptica, osobito u tropskim krajevima, i ženke i mužjaci mogu pjevati. Neki od primjera su Icterus icterus (nacionalna ptica Venezuele) koja pjeva tokom cijele godine kako bi odbranila teritoriju, te Sialia sialis (istočna plavica) koja pjevom komunicira s partnerima u vrijeme parenja.

Novija istraživanja pokazuju da je ženski pjev rašireniji nego što se mislilo i da postoji velika mogućnost da se muški pjev razvio upravo od izvornih vokalizacija ženki.

Nedostatak znanja o ovom području potaknuo je skupinu istraživačica da analiziraju pol autora/ica istraživanja pjeva ženskih ptica u proteklih 20 godina. Naime, primijetile su da su upravo žene autorice najznačajnijih novijih istraživanja.

Analiza je pokazala da su naučnice zaslužne za promjenu ustaljenog – i pogrešnog – uvjerenja da je pjev karakteristika isključivo muških ptica. Konkretno, vjerovatnost da će muškaraci istraživati pjev ženki bila je 24 posto manja.

“Da se manje žena počelo baviti ovim područjem, izgledno je da bi bilo potrebno puno više vremena da dođemo do ovog novog razumijevanja evolucije ptičjeg pjeva,” kazale su autorice analize.

“Naša analiza nepobitno dokazuje važnost toga ko su istraživači/ce, otkud dolaze, kakva su im iskustva, kojeg su pola/roda/rase itd. jer sve to utiče na njihov naučni rad. Ovo nam jasno poručuje zašto je važno povećati raznolikost u svim naučnim poljima,” zaključuju autorice.

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU