fbpx

misli pixabay

Istraživači su osmislili novu metodu koja precizira početak i kraj misli, a koja im je omogućila da izračunaju koliko nam prosječno misli dnevno prođe kroz glavu.

To su učinili izolovanjem specifičnih trenutaka kada je pojedinac fokusiran na jednu ideju, koja je opisana kao "misaoni crv".
 
"Ono što mi nazivamo misaonim crvima su susjedne tačke u pojednostavljenom predstavljanju obrazaca aktivnosti u mozgu. Mozak svakog trenutka zauzima drugačiju tačku u tom prostoru", istakao je Džordan Popenk, istraživač zaposlen na kanadskoj katedri za istraživanje kognitivne neuronauke.
 
"Kad osoba pređe na novu misao, ona stvara novog misaonog crva koji možemo da otkrijemo ovim metodama", objasnio je i dodao: "Takođe smo primijetili da se misaoni crvi pojave baš kao što se pojavljuju novi događaji kada ljudi gledaju filmove."
 
Popenk i njegov tim procjenjuju da prosječnoj osobi dnevno kroz glavu prođe oko 6.200 misli, što su izračunali dok su učesnici njihovog istraživanja gledali filmove. 
Tokom svakog filma, 184 učesnika su pogledala tri ili četiri isječka isprepletena s razdobljima odmora od 20 sekundi, piše "Dejli mejl". Dok su oni gledali te isječke, tim istraživača je obavio funkcionalno snimanje magnetnom rezonancom.
 
Autor: Index.hr

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU