fbpx

25303534 8053557 image a 13 1582865706970

Naučnici su otkrili novu vrstu marsupijalnog lava koji je živio prije 23 miliona godina u zabačenim dijelovima Australije.

Riječ je o životinjskoj vrsti po imenu Lekaneleo ili skraćeno Leo. Krvoločna mačka nekada je lutala Riversleighem koji je sada središte svjetske kulturne baštine.

Lekaneleo je jedan od najmanjih marsupijalnih lavova. Poznat je po snažnim pretkutnjacima koji su mogli proći kroz kost. Naučnici su vjerovali da je Lekaneleo pripadao rodu Priscileo roskellyae, ali su paleontolozi Anna Gillespie, Michael Archer i Suzanne Hand otkrili da je riječ o posebnoj vrsti.

Archer kaže da su mali, ali su snažni pretkutnjaci utjecali da se Lekaneleo razlikuje od ostalih vrsta marsupijalnog lava.

"Lekaneleo je jedan od najmanjih marsupijalnih lavova ikada. Zapravo je bio veličine mačke. Imali su izvanredne, izdužene i vrlo oštre pretkutnjake. Ovo je najneobičnija prilagodba ili evolucija mesojeda sisara na planeti", objašnjava Archer.

Životinje iz prašuma Queenslanda bojale su se Lekanelea uprkos njegovim dimenzijama. Ne zna se kako bi se sada snašao u divljini jer ne postoji ni jedna vrsta koja je slična Lekaneleu.

Živio je u mirnoj prašumi na kojoj se danas nalazi suho i snažno nisko raslinje Riversleigh. Archer kaže da je prašuma nestala zbog globalnog zagrijavanja i upozorio da će Australija ostati bez mnogih biljnih vrsta uslijed klimatskih promjena, piše Daily Mail.

Riversleigh je nakon posjeta Sir Davida Attenborougha postao najpoznatija fosilna lokacija u Australiji. Ovdje se nalaze dobro očuvani ostaci životinja koji su živjele prije 23 miliona godina.

Marsupjialni lavovi nisu usko povezani s afričkim lavovima ili ugroženim azijskim lavom s podneblja Indije jer su se razvili izolirani od ostatka svijeta. Najpoznatija vrsta marsupijalnog lava je Thylacoleo carnifex. Može se sresti u prirodnjačkim muzejima i najveći je sisavac mesojed koji je ikada postojao u Australiji. Prosječna težina iznosila je od 100 do 130 kilograma, a veće jedinke dostizale su do 160 kilograma.
 
 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU