fbpx

mamografija ap

Umjetna inteligencija preciznija je od ljekara u dijagnosticiranju karcinoma dojke pri očitavanju mamograma, objavio je stručni časopis 'Nature'.

Međunarodni tim, uključujući naučnike s Imperijalnog koledža u Londonu i Google Healtha, dizajnirao je i izradio računarski model na rendgenskim snimcima gotovo 29.000 žena, objavio je stručni časopis Nature, a prenosi Hina.

Ispostavilo se da je algoritam uspješniji u očitavanju mamograma od šest ljekara, a gotovo je jednako bio dobar u odnosu na dva ljekara koja su zajedno očitavala snimke.

No, za razliku od ljudi, algoritam je neumoran, a stručnjaci vjeruju da ga mogu još poboljšati.

Nedostatak radiologa

Trenutno britanski zdravstveni sistem koristi dva radiologa za očitavanje snimka svake pojedine žene, a u rijetkim slučajevima kada se njihova mišljenja razilaze poziva se treći ljekar.

U provedenom istraživanju algoritam se koristio neoznačenim snimcima kako ne bi bio otkriven identitet pacijentica i, za razliku od ljekara, nije bilo uvida u historiju bolesti svake žene. Uprkos tome, algoritam je bio jednako dobar kao dva ljekara zajedno, a bolji u očitavanju mamograma od jednog ljekara.

Za obuku specijalista radiologa potrebno je deset godina školovanja. Očitavanje mamograma od ključne je važnosti i taj posao vremenski je zahtjevan. Trenutno u Ujedinjenom Kraljevstvu nedostaje više od 1.000 radiologa.

Dominic King, koji radi za Google Health, rekao je da je vrlo ponosan na rezultate istraživanja i da su na dobrom putu da razviju tehnologiju koja će pomoći kliničarima da s većom preciznošću uoče karcinom dojke.

Izvor: Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU