fbpx

20180314152632 468785

Dan koji "slavi" matematičku jedinicu Pi 3,14 zaokruženo na dvije decimale, obilježava se svakog 14. marta. Jasno je i zašto - jer je mart 3. mjesec, a 14. dan u mesecu pa je jasna aluzija na 3,14.

Broj π (pi) je matematička konstanta koja se definiše kao odnos obima i prečnika kruga. Obično se kaže da je broj π jednak 3.14, međutim, to nije tačno. Broja π ima beskonačno mnogo decimala koje se ne ponavljaju.

Iz nepoznatog razloga, davne prošlosti razvila se zaluđenost decimalama broja π. Neki ljudi proveli su čitav život pokušavajući izračunati što više decimala tog magičnog broja. U početku taj zadatak nije bio nimalo lagan. Matematičari su koristili različite metode kako bi si olakšali posao. U današnje vrijeme računanje je uveliko olakšano, pa je poznato preko 2.7 trilijuna decimala broja π.

Simbol "π" za Arhimedovu konstantu je prvi put uveo 1706. godine matematičar Vilijam Džouns kada je objavio Novi uvod u matematiku, mada je isti simbol još ranije korišćen da naznači obim kruga.

Ova oznaka postala je standardna nakon što ju je usvojio Leonard Ojler.

U oba slučaja, 'π' je prvo slovo reči περιμετρος (perimetros), što znači 'mjeriti okolo' na grčkom jeziku.

Prije tačno 24 godine u Muzeju znanosti i umjetnosti u San Francisku započela je tradicija proslave Dana broja π koja se od tog dana održava svakog 14. marta. Ovaj je datum odabran, jer predstavlja najpoznatiju aproksimaciju broja pi, a naročito je zgodno što je to ujedno i rođendan poznatog fizičara Alberta Einsteina (14.3.1879.-18.4.1955).

U čast broja π i rođenadana Alberta Einsteina probajte riješiti zagonetku koju je osmislio Einstein i za koju je tvrdio da je 98 % svjetske populacije neće moći riješiti. Možete li vi?

Zagonetka: U ulici se nalazi pet kuća obojanih u pet različitih boja. U svakoj kući živi jedan čovjek drugačije nacionalnosti. Svaki od njih pije neko piće, puši određenu marku cigareta i ima kućnog ljubimca. Niti jedan od njih ne pije istu vrstu pića, ne puši istu marku cigareta i nema istog ljubimca.
 
Pitanje glasi: Ko ima ribu za ljubimca?
 
Još neke činjenice:
 
Britanac živi u crvenoj kući.
 
Šveđanin ima psa za ljubimca.
 
Danac pije čaj.
 
Zelena kuća nalazi se s lijeve strane bijele kuće.
 
Vlasnik zelene kuće pije kafu.
 
Vlasnik koji puši Pal Mal ima ptice za ljubimce.
 
Stanovnik žute kuće puši Dunhill.
 
Čovjek koji živi u kući u sredini pije mlijeko.
 
Norvežanin živi u prvoj kući.
 
Vlasnik koji puši Blends živi pokraj kuće čiji vlasnik ima mačku.
 
Čovjek koji ima konja živi pokraj čovjeka koji puši Dunhill.
 
Čovjek koji puši marku cigareta Bluemaster pije pivo.
 
Nijemac puši marku cigareta Prince.
 
Norvežanin živi pokraj plave kuće.
 
Čovjek koji puši Blends živi pokraj čovjeka koji pije vodu.
 
pi1
 
Rješenje
 
 
Impuls

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU