fbpx

leptiri epa main

Iako se smatralo da je komunikacija odlika jedino ljudskih bića, pokazuje se da je vrlo rasprostranjena i u životinjskom svijetu.

Naučna istraživanja su pokazala kako životinje komuniciraju na isti način kao što to čine ljudi.

Iako se dugo vremena smatralo da je komunikacija odlika jedino ljudskih bića, pokazuje se da je vrlo rasprostranjena i u životinjskom svijetu, piše u studiji koju je objavio Royal Society Publishing, a čiji je sadržaj objavljen u posljednjem broju američkog časopisa Newsweek.

Studija koju su proveli istraživači sa dva britanska univerziteta, York i Sheffield, kao i oni sa Instituta za antropologiju u Njemačkoj, pokazuje da određene vrste životinja međusobno komuniciraju.

Do zaključka su došli posmatrajući afričke slonove, koji komuniciraju jedni s drugima kroz kontinuirane i jake zvukove koje puštaju.

Vremenski interval u komunikaciji

Primijetili su da pacovi ispuštaju blaže zvukove pri komunikaciji, dok su kod nekih vrsta leptira vidjeli naizmjeničnu svjetlost dok komuniciraju jedni s drugima.

Kada je riječ o pticama pjevicama, istraživanje pokazuje da je vremenski interval između oglašavanja dviju ptica manji od 50 milisekundi.

Taj vremenski interval je nešto sporiji kod određenih vrsta kitova, koji signale šalju unutar dvije sekunde.

Kod ljudi se, pak, u razgovoru javlja razmak od 200 milisekundi.

"Ovo bi moglo biti od koristi istraživačima da odrede vremenski interval u komunikaciji, a također i dati odgovor na dugogodišnja pitanja o porijeklu ljudskog govora", rekao je Kobin Kendrick, šef Odsjeka za jezik i lingvistiku na Univerzitetu u Yorku.

Izvor: Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU