fbpx

mmf 01

Šef Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u BiH Alina Ijancu izjavila je da je ova finansijska institucija spremna da ponovo razgovara sa vlastima u BiH o kreditu i paketu reformi koje će promovisati snažan i održiv povratak u zemlji. 

Ona je navela da su primjeri dogovorenih i provedenih reformi novi zakon o akcizama na gorivo, koji je oslobodio finansiranje javnih investicija u infrastrukturne projekte i reforme za jačanje bankarskog sektora, te usklađivanje bankarske regulative s regulativom EU.

– U kontekstu prošlogodišnjih pregovora, MMF je tražio od vlasti da provedu reforme, radi jačanja jedinstvenog ekonomskog prostora, unapređenje upravljanja izgradnje otpornije i inkluzivnije ekonomije u vrijeme nakon pandemije virusa korona. Nažalost, tada nismo uspjeli da postignemo dogovor – istakla je Ijancu.

Rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Endrju DŽuel naveo je da provođenje ekonomskih reformi širom svijeta nailazi na političke otpore, te da je to slučaj i u BiH, gdje postizanje konsenzusa između različitih političkih opcija “može biti teško”.

Prema njegovim riječima, MMF će i dalje podsticati vlasti da usvoje reforme koje će ublažiti ekonomski pad usljed pandemije i vratiti BiH na put višeg ekonomskog rasta, a istovremeno ubrzati njeno približavanje EU.

Džuel je rekao da je MMF do sada pružao finansijsku pomoć BiH u budžetske svrhe, što uključuje potrošnju na zdravstvo, naknade za nezaposlene i podršku biznisima.

On je istakao da MMF ne prati novac koji daje, ali detaljno analizira budžete i kvalitet potrošnje vlada u BiH, te naveo da su u okviru Instrumenta za brzo finansiranje iz prošle godine tražili od vlasti u zemlji da objave podatke o onima koji su primili pomoć za ublažavanje posljedica izazvanih pandemijom virusa korona.

– U okviru proširenog fonda EEF-a iz 2016. postavili smo limite vlastima u pogledu fiskalnog deficita i gornje granice za tekuću potrošnju. Konačno, na građanima BiH je da drže svoje lidere odgovornim za utrošak novca, jer budžeti su predmet revizija, a budžetski izvještaji se razmatraju u parlamentima – rekao je Džuel.

Poslovne novine

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Da - 30.8%
Ne - 69.2%

Ukupno glasova: 13
Glasanje u ovoj anketi je završeno
Da - 40%
Ne - 60%

Ukupno glasova: 5
Glasanje u ovoj anketi je završeno
Državni nivo - 28.6%
Entitetski nivo - 0%
Lokalni nivo - 0%
Građani - 7.1%
Sve od navedenog - 64.3%

Ukupno glasova: 14
Glasanje u ovoj anketi je završeno

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Ekonomija - Arhiv

Avgust 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5