fbpx

milorad dodik pixsell 2

Iako je Milorad Dodik već kazao da će u naredenih četiri godine imati kontrolni mehanizam u Klubu Srba, rezultate izbora treba da utvrdi i potvrdi CIK, a nije isključeno da to tijelo sporni listić ipak proglasi važećim

Nevažeći glasački listić koji bi trebao obezbijediti četvrtog delegata SNSD-u u Domu naroda BiH, za Vehida Šehića je važeći.

Kako je kazao u izjavi za TVN1 ovaj nekadašnji član CIK, Izborni zakon i provedbeni akti su jasni, “listić će se proglasiti važećim, ako se može neosporno potvrditi izborna volja birača”, u konkretnom slučaju poslanika u NSRS.

“Ono što sam ja mogao vidjeti u medijima, da je prekrižen dio gdje se nalazi naziv stranke, ne kvadratić. To je po mom mišljenju važeći glasački listić jer te crte ne prelaze druge subjekte. Zašto je Komsija to proglasila nevažećim, to njih treba pitati, ali se u skladu sa Izbornim zakonom jasno se vidi volja poslanika da glasa za listu u konkretnom slučaju PDP-a u NSRS”, kaže za N1 Šehić.

Nevažeći listić donio je prednost kandidatu grupacije SNSD-a, odnosno četiri od pet delegata u Domu naroda PS BiH, što je potvrdila Komisija za izbor i imenovanje Narodne skupštine Republike Srpske. Na njen izvještaj nije bilo primjedbi.

Iako je Milorad Dodik već kazao da će u naredenih četiri godine imati kontrolni mehanizam u Klubu Srba, rezultate izbora treba da utvrdi i potvrdi CIK, a nije isključeno da to tijelo sporni listić ipak proglasi važećim.

Ako se to dogodi, onda će uslijediti žrijebanje između SNSD-a i PDP-a, javlja N1.

Šehić dodaje i da je ranije i kod posrednih neposrednih izbora bilo sličnih situacija, ali i da su stvari prilično jasne:

“Neko napiše srce u kvadratiću, neko krug, neko križić pa dole nešto nacrta, što apsolutno ne može uticati na rezultate izbora jer taj crtež ne utiče na to da vi ne možete jasno utvrditi volju birača. Jer Izborni zakon je tu vrlo jasan, što jeste, a što nije nevažeći listić”, dodaje.

Odluka CIK-a po ovom pitanju očekuje se naredne sedmice.

Fokus 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Februar 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5