fbpx

Lipicaneri srna

Tradicija uzgoja lipicanera upisana je  na Uneskovu listu nematerijalne kulturne baštine.

To će imati veliki značaj za razvoj konjičkog sporta u BiH i Republici Srpskoj, ali i seoskog turizma i oživljavanja ruralnih područja, rekao je Srni načelnik Odjeljenja za stočarsku proizvodnju u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Mladen Stojanović

Stojanović je istakao da će to biti vjetar u leđa za uzgajivače ove vrste konja, ali i za institucije lokalnog, republičkog i nivoa BiH.

"Imaćemo mogućnost da se uvežemo sa svim uzgajivačima, te da postignemo određene standarde kada je u pitanju uzgoj ove rase koja je jedna od najstarijih u Evropi", rekao je Stojanović.

On je naveo da je ovo veliko priznanje, ali i dodatna obaveza da se uzgajivači ozbiljno posvete uzgojnim ciljevima.

"Ovo će biti i velika stvar za pristup finansijskim fondovima, koji će ovu oblast prepoznati kao značajnu tačku za potencijalni razvoj konjarstva u BiH i ulaganje u njega", rekao je Stojanović.

Prema njegovim riječima, Vlada Republike Srpske je na vrijeme prepoznala značaj uzgoja konja lipicanera, te preuzela upravljanje ergelom "Vučjak" u Prnjavoru, koja u BiH postoji od 1946. godine, i obezbijedila materijalne i sve druge pretpostavke kako bi ova ergela krenula uzlaznim putem.

"Osim ove ergele, koja je javna ustanova, u Republici Srpskoj ima i oko 11 privatnih uzgajivača rase lipicanera, kojima će ovo sada predstavljati veliko priznanje za uložen trud, ali i vjetar u leđa da budu značajan dio ponude seoskog turizma", rekao je Stojanović.

Kao zvaničan datum nastanka ove, jedne od najstarijih i najpoznatijih rasa konja u Evropi, uzima se 1580. godina, i to je prva rasa životinja koja je nastala sistematskim pristupom u oplemenjivanju.

BHRT/Srna

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Februar 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5