fbpx

Branko Peric

Sudija Branko Perić zatražio je izuzeće u predmetu Respiratori. 

U telefonskom razgovoru, ovu informaciju za Federalnu TV Perić je i potvrdio, ne želeći dalje ulaziti u motive za ovakav potez.

Zahtjev za izuzeće podnio je predsjedniku Suda.

FTV, pozivajuću se na svoje izvore, javlja da će o ovom zahtjevu odlučivati Opšta sjednica jer predsjednik Suda nema zakonski mehanizam za izuzeće sudije.

Nezvanično, motiv za podnošenje zahtjeva je pritisak, ali osnov za izuzeće zakonski može da bude samo sumnja u nepristrasnost koju opet utvrđuje Opšta sjednica koja broji 30-ak članova.

Konkretan rok za obradu zahtjeva nije definisan, a ponavljanje postupka može biti predmet rasprave.

Perić se na udaru javnosti našao nakon presude u slučaju ‘Dženan Memić’ kojom su oslobođeni Zijad Mutap i ostali koji su se sumnjičili za prikrivanje dokaza u istrazi o nikad razjašnjenoj smrti mladića Dženana Memića.

Perić je inače u sudsko vijeće u aferi “Respiratori” došao nakon što je sudinica Džemila Begović otišla u penziju.

Od ranije se sumnja u pristrasnost Perića jer je on sudija u tri velika predmeta – aferi ‘Respiratori’, slučaju ‘Dženan Memić’ i aferi ‘Pošta’ u kojoj je bio osumnjičen direktor OSA-e Osman Mehmedagić, a koji je oslobođen optužbi.

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Februar 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5