fbpx

osudeno deset profesora srednje skole u rudom

Osnovni Sud u Višegradu, po postupajućem sudiji Osmanu Rahmanoviću, donio je danas presudu kojom su osam profesora srednje škole u Rudom osuđeni na po tri mjeseca zatvora, a pedagog i direktor škole na šest mjeseci zatvorske kazne.

U obrazloženju presude, Sud navodi da su optuženi profesori krivi zbog nesavjesnog postupanja u službi čime su nanjeli štetu učeniku Slavku Mrševiću, detetu sa smetnjama u razvoju, nisu ga na redovnoj nastavi ocjenjivali, doprinjeli da izgubi status učenika, te proizveli vandredno polaganje razreda u koje Mršević nije redovno išao.

U presudi se dodaje da su prosvetni radnici kršili odredbe Zakona o pravima djece i ravnopravnom obrazovanju učenika ometenih u razvoju sa ostalim učenicima.

Slučaj izbacivanja iz škole dječaka Slavka Mrševića iz Rudog prošle godine uzburkao je javnost kada je na svom Facebook profilu objavio fotografiju ispred škole u Rudom i napisao kako svi osim njega imaju pravo ući u školu.

slavko

Slavko Mršević, foto Klix

On je bez ikakvog zakonskog razloga izbačen iz škole. Prema riječima njegovog oca Nenada Mrševića, Slavko je u školu upisan 2015. i u prvom polugodištu je dobijao ocjene koje mu nisu zaključene. Drugo polugodište je okončao neocijenjen tako da nije mogao nastaviti školovanje. Stoga je njegov otac o ovom slučaju obavijestio sve relevantne institucije te podnio tužbu po deset osova zbog kršenja zakona o srednjem obrazovanju i uskraćivanja prava dječaku na školovanje.

Optuženi imaju pravo žalbe Okružnom Sudu u Istočnom Sarajevu.

Izvori: rtvbn.com, klix

 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Decembar 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1