fbpx

Voz kina

U Kini se koriste tramvaji koji se ne kreću po šinama i koji nemaju električne vodove, već se kreću po asfaltnoj površini na kojoj je iscrtana putanja kretanja.

Konkretnije, riječ je o vrsti vozila koja su kombinacija tramvaja i autobusa. Izgledaju poput tramvaja, ali se kreću na točkovima s gumom. Međutim, njihovo kretanje je mnogo lakše nego kretanje autobusa zahvaljujući tehnologiji za njihovu stabilizaciju.

Tramvaji su nazvani Autonomni brzi prijevoz (ART) i koriste se u tri kineska grada. Riječ je o samovozećim, autonomnim vozilima u kojima se koristi tehnologija koja se koristi za autonomne automobile. Umjesto električnih vodova imaju baterije koje se pune prilikom stajanja na svakoj stanici.

Ova vozila su 10 puta jeftinija od konvencionalnih tramvaja. Moguće ih je početi koristiti nekoliko sedmica nakon nabavke, za razliku od onih konvencionalnih koje je moguće koristiti sedmicama, pa i mjesecima nakon nabavke. Osim toga, nema velikih troškova za održavanje tramvajske pruge.

Sve je više država koje planiraju nabaviti ove tramvaje koji su posebno značajni za revitalizaciju predgrađa. Među tim državama su Malezija, Izrael i Australija. Očekuje se da će se njima još bolje povezati centralni sa perifernijim dijelovima gradova te da će biti još ekološki prihvatljivija i učinkovitija zamjena za automobile, obrazložili su u Svjetskom ekonomskom forumu (WEF).

Klix

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Februar 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5