fbpx

Salma al Shehab foto democracy now

Salma al-Shehab; foto: democracy now

Salma al Shehab, studentica Univerziteta u Leedsu u Velikoj Britaniji, koja se vratila u Saudijsku Arabiju na odmor osuđena je na 34 godine zatvora jer je posjedovala Twitter račun i pratila i proslijeđivala tvitove političkih disidenata i aktivista.

Presuda saudijskog posebnog terorističkog suda izrečena je nekoliko sedmica nakon posjete američkog predsjednika Joea Bidena Saudijskoj Arabiji, za koji su aktivisti za ljudska prava upozoravali da bi mogao ohrabriti kraljevstvo da eskalira svoje obračune s disidentima i drugim prodemokratskim aktivistima.

Slučaj također označava najnoviji primjer kako se prijestolonasljednik Mohammed bin Salman usmjerio na korisnike Twittera u svojoj represivnoj kampanji, dok je istovremeno kontrolirao glavni nedirektni udio u američkoj društvenoj medijskoj kompaniji preko saudijskog državnog fonda.

Salma al-Shehab, 34, majka dvoje male djece, prvobitno je osuđena na tri godine zatvora zbog "zločina" korištenja internetske stranice za "izazivanje javnih nemira i destabilizaciju civilne i nacionalne sigurnosti". Ipak žalbeni sud u ponedjeljak je izrekao novu kaznu, 34 godine zatvora praćenu 34-godišnjom zabranom putovanja, nakon što je javni tužitelj zatražio od suda da razmotri druge navodne zločine.

Prema prijevodu sudskih spisa, u koje je Guardian imao uvid, nove optužbe uključuju tvrdnju da je Shehab "pomagala onima koji žele izazvati javne nemire i destabilizirati civilnu i nacionalnu sigurnost prateći njihove Twitter račune" i proslijeđujući njihove tvitove. Vjeruje se da bi Shehab još uvijek mogla uložiti žalbu na ovu presudu.

Po svemu sudeći, Shehab nije aktivistkinja protiv saudijske vlasti, ni u Saudijskoj Arabiji, ni u Velikoj Britaniji.

Njezin profil na Twitteru pokazuje da ima 2597 pratitelja. Među tvitovima o izgaranju od Covida i slikama svoje male djece, Shehab je ponekad retvitala tvitove saudijskih disidenata koji žive u egzilu, a koji su pozivali na oslobađanje političkih zatvorenika u kraljevstvu. Činilo se da podržava slučaj Loujain al-Hathloul, istaknute saudijske feminističke aktivistkinje koja je prethodno bila zatvorena, navodno je bila mučena jer je podržavala vozačka prava za žene, a sada živi pod zabranom putovanja.

Shehab je u Veliku Britaniju došla 2018. ili 2019. kako bi nastavila doktorat na univerzitetu u Leedsu. Vratila se kući u Saudijsku Arabiju u decembru 2020. na odmor i namjeravala je sa sobom u Englesku dovesti svoje dvoje djece i muža. Potom su je saudijske vlasti pozvale na ispitivanje te su je na kraju uhapsili i sudili joj zbog njezinih tweetova.

Guardian

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Septembar 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2