fbpx

Kuba zastava

Kubanska vlada saopštila je da su strana ulaganja odobrena u veleprodaji i u maloprodaji kako bi otklonila hronične nestašice u zemlji.

“Zbog oštrih restrikcija s kojima se borimo, strana ulaganja u veleprodaji i u maloprodaji, uz državnu regulaciju, omogućit će proširenje ponude stanovnicima i pridonijeti oporavku domaće industrije”, objavio je u utorak na Twitteru ministar ekonomije Alejandro Gil.

Kubanska vlada će ipak zadržati monopol u vanjskoj trgovini.

Do sada su strana ulaganja na Kubi bila moguća samo u proizvodnji dobara, u uslugama i u nekim sektorima poput hotelijerstva.

Nakon novih mjera veletrgovine će moći biti u stopostotnom vlasništvu privatnih ulagača, ali će trgovine na malo i dalje poslovati po mješovitom ekonomskom modelu koji je na snazi na otoku, u kojemu država neizostavno ima udio.

Porast inflacije

Kubanski trgovinski sektor, pod državnom kontrolom, ima velikih teškoća u privlačenju strane valute i u opskrbi.

Tako su Kubanci prisiljeni čekati u dugim redovima kako bi za kubanski pezo kupili namirnice i osnovne potrepštine u državnim trgovinama gdje je ponuda vrlo ograničena.

Trgovine u kojima se može plaćati dolarima otvorile su se 2019. Ponuda je ondje uglavnom šira, ali su se zadnjih mjeseci police počele prazniti zbog nestašice.

Takva situacija ide na ruku trgovini na crno i potiče inflacijsku spiralu. Prošle godine, cijene su u maloprodaji porasle za 70 posto na godišnjem nivou, pokazuju službeni podaci.

Kubanska vlada je još u augustu 2021. odobrila mala i srednja privatna poduzeća, prekinuvši 52-godišnji državni monopol.

Socijalistička otočna zemlja na Karibima trenutno prolazi kroz najgoru ekonomsku krizu u posljednjih trideset godina koju pogoršavaju pandemija i embargo koji su joj prije šezdeset godina uvele Sjedinjene Američke Države.

Izvor: Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Septembar 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2