fbpx

Hodorovski putin

Mihail Hodorkovski, nekoć najbogatiji čovjek Rusije, a sada jedan od najistaknutijih disidenata i glasni kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina, u razgovoru za Financial Times poručio je da su ‘ruski oligarsi Putinovi agenti’.

“Abramovič i drugi koje nazivate oligarsima na zapadu: ja ih vidim kao Putinove agente, ni više od toga, ni manje”, izjavio je Hodorovski. Poslovnjak, koji je postao filantrop i od 2015. godine živi u Ujedinjenom Kraljevstvu, poručio je da oligarsi možda nemaju utjecaj na ruskog predsjednika, ali da ih on može koristiti za ‘utjecaj na javno mnijenje’ kao i na zapadnu politiku.

Niz zapadnih zemalja uveo je sankcije ruskim oligarsima nakon ruske invazije na Ukrajinu koncem veljače ove godine. Jedan od njih – Roman Abramovič – pojavio se u Turskoj na mirovnim pregovorima između Rusije i Ukrajine ranije ove godine.

“Mislim da mu je Putin dao zeleno svjetlo za sudjelovanje, kako bi se Abramovič mogao zaštititi od sankcija”, rekao je Hodorovski za FT dodajući da smatra da će Abramovič, rijekom izbora, raditi u interesu Putina.

Hodorovski je istaknuo da je uvjeren da je Putin krenuo ‘putem koji će dovesti do njegove smrti’. “Čak i da pobijedi u Ukrajini, on će, zbog problema unutar države, započeti rat s NATO-om. I na kraju će izgubiti taj rat. Da rat u Ukrajini nije odnio toliko života, rekao bih da sam zapravo prilično sretan jer je Putin krenuo putem koji će ga dovesti do smrti. Ali njegova pobjeda ili poraz u Ukrajini sada u potpunosti ovisi o Zapadu. Ako Zapad sada ne uspije, mogao bi se suočiti s vrućom granicom u Europi dugom 2500 km”, rekao je.

Ponovio je da je promjena režima u Rusiji moguća, ali samo silom. Kako je rekao za FT, Hodorovski ne podržava embargo Europske unije na rusku naftu. Ističe da vjeruje da je carina bolje rješenje jer cijene nafte ne bi toliko skočile.

Prema izvješću Vanity Faira, Hodorovski se obogatio 1990-ih od trgovanja valutama, a nekoć je vodio naftnu tvrtku Yukos. Pokrenuo je zakladu Otvorena Rusija 2001. kako bi se zalagao za uspješno civilno društvo u Rusiji.

Bivši političar, koji je glasni kritičar Putina otkako je preuzeo vlast, govorio je protiv korupcije u Rusiji na televizijskom sastanku s predsjednikom 2003. godine. Potom je iste godine bio u zatvoru pod optužbom za utaju poreza i prijevaru, a iza rešetaka je proveo deset godina. Putin ga je pomilovao 2014. neposredno prije Zimskih olimpijskih igara u Sočiju.

On misli da je ruski predsjednik to učinio zbog imidža u svijetu. Danas mu je, kaže, najvažnije zadržati se na vlasti u Rusiji. Hodorovski ne misli da će rat stati na Ukrajini. “Vjerujem da je sljedeći korak Kremlja zračna blokada Litve. To će omogućiti ruskom zrakoplovstvu da leti točno između Rusije i Kalinjingrada. Tada će se NATO suočiti s pitanjem što učiniti”, kaže.

Poručio je da se Putin nikada nije borio u ratu i nema razumijevanja za to kakvi su ratovi. “On razumije računalne igrice i ratove na svom laptopu”, rekao je. Komentirajući izjavu Henryjja Kissingera da bi Putinu trebalo raditi ustupke, Hodorovski je rekao da on ne shvaća da se ne smije pregovarati s gangsterom iz pozicije slabosti. “On ne shvaća da je za Putina rat samo normalan način da podigne svoj izborni rejting”, rekao je.

Dodao je da se Putin, za razliku od ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, ne usudi naoružati vlastiti narod. “Da Putin podijeli 40.000 kalašnjikova u Moskvi, sutra više ne bi bio s nama”, smatra.

Nacional

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Juli 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31