fbpx

Ustvani sud BiH bll

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je odlučio - HDZ-ove izmjene izbornog zakona nisu štetne po Bošnjake. Istovremeno, sporne su pojedine odredbe zakona koje je donijela Narodna skupština RS-a. U iščekivanju detaljnijeg pojašnjenja, ali i reakcija, izdvajamo dio obrazloženja Ustavnog suda.

HDZ-ov prijedog izmjena izbornog zakona ne šteti vitalnom nacionalnom interesu Bošnjaka, odlučio je Ustavni Sud BiH. Pred sucima se danas našao i zahtjev 15 članova Zastupničkog doma državnog parlamenta. Tražili rješavanje spora između Bosne i Hercegovine i entiteta Republika Srpska. A sporni su im bili Zaključci Narodne skupštine kojima se Vladi RS-a nalaže formiranje parainstitucija i vraćanje nadležnosti sa državnog nivoa prenose na entitet.

“Pokrenuli smo spor pred Ustavnim sudom tvrdeći da to nije u skladu sa Ustavom, da entitet već jednom prenesene nadležnosti unilateralno nastoji da vrati ponovno na entitet i tvrdeći da svi zakoni na nivou entiteta moraju biti u skladu sa zakonima na nivou države, a imamo zakone koji postoje na nivou države koji se odnose i na VSTV i odbranu, i SIPA-u i Upravu za indirektno oporezivanje”, kazala je Alma Čolo, zastupnica SDA u državnom parlamentu.

I sud je odlučio. Spor postoji, a pojedine odredbe navedenih akata ukinuo.

“Ustavni sud je, odlučujući o zahtjevu 15 članova Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za rješavanje spora između Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, utvrdio da postoji spor u vezi s donošenjem osporenih odredbi Deklaracije i Zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske o vraćanju prenesenih nadležnosti sa države Bosne i Hercegovine na entitet Republika Srpska u oblasti pravosuđa, odbrane i sigurnosti, indirektnog oporezivanja i drugih pitanja. Utvrđeno je da pojedine odredbe osporenih akata nisu u skladu sa čl. I/2. i III/3.(b) Ustava Bosne i Hercegovine, zbog čega je pojedine odredbe navedenih akata Ustavni sud ukinuo”.

“Ja nisam vidjela odluku u cijelosti, ali pretpostavljam da je Ustavni sud riješio u skladu sa zahtjevom kako smo ga mi koncipirali jer je potvrđeno da ti njihovi zaključci nisu u skladu sa članovima I/2. i III/3.(b) Ustava BiH, a to je da Bosna i Hercegovina funkcionira kao pravna država i da mora postojati pravna hijerarhija u državi”, navodi Čolo.

Što je tačno Ustavni sud izbrisao iz spornih zaključaka NSRS-a, bit će poznato u narednim danima, kada budu i službeno dostavljenje podnositeljima. No, neupitno je još jednom presuđeno da je država iznad eniteta.

federalna.ba

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Juli 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31