fbpx

avganistan voditeljice

Voditeljice televizijskih kanala u Afganistanu danas su se pojavile na ekranima pokrivenih lica, pokorivši se naredbi talibana kojoj su se dan prije suprotstavile.

Od povratka na vlast talibani su nametnuli ograničenja civilnom društvu, ponajviše ženama, prema rigidnom tumačenju islama.

Žene moraju biti potpuno pokrivene u javnosti

Talibanski vrhovni vođa ranije u maju naredio je da žene u javnosti moraju biti potpuno pokrivene, uključivši lice, savjetujući im da to bude tradicionalna burka. Prije je bilo dovoljno maramom prekriti samo kosu.

Afganistansko ministarstvo za promicanje vrlina i prevenciju poroka naredilo je televizijskim voditeljicama da postupe u skladu s odredbom koja je na snagu stupila jučer.

No novinarke TOLOnewsa, Shamshad TV-a i 1TV-a u programu su se pojavile uživo otkrivenih lica, a danas je nastupio preokret i voditeljice na kanalima TOLOnews, Ariana Television, Shamshad TV i 1TV pojavile su se pokrivenih lica s izuzetkom očiju i čela.

Šef TV kanala: Rekli su nam da moramo to napraviti

"Odupirale smo se i bile smo protiv nošenja burke", rekla je za agenciju AFP Sonia Niazi, koja radi za TOLOnews.

TV kuća bila je pod pritiskom, kazala je Niazi i dodala: "Talibani su rekli da voditeljica koja se pojavi na ekranu nepokrivena lica mora otići i raditi drugi posao."

To je potvrdio i ravnatelj TOLOnewsa Khpolwak Sapai.

"Rekli su nam da moramo to napraviti. Moramo. Nema drugog rješenja", rekao je Sapai i dodao: "Zvali su me telefonski. Dakle nije to naš izbor, već prisila."

Tko krši talibanske propise, dobit će otkaz

Mohamad Sadek Akif Mohadži, glasnogovornik ministarstva za promicanje vrlina i prevenciju poroka, izjavio je da vlasti nisu prisiljavale voditeljice da napuste svoj posao.

"Sretni smo što su televizijske kuće korektno preuzele svoju odgovornost", ustvrdio je.

Talibani su naredili da žene koje rade za vladu dobiju otkaz budu li kršile talibanski kodeks odijevanja. I muškarcima prijeti gubitak radnih mjesta ako njihove supruge ili kćeri krše talibanske propise.

Talibani su se vratili na vlast prošlog ljeta i obećali biti blaži u odnosu na vlast koju su obnašali krajem '90-ih, no brzo su počeli gušiti oporbu i osobne slobode, ponajprije u pristupu djevojčica i žena obrazovanju i u svakodnevnom životu žena.

Počeli su zahtijevati da žene nose barem hidžab (rubac kojim se pokriva kosa), a u svibnju su već nametnuli integralni veo, odnosno burku koja je bila obvezna dok su prvi put bili na vlasti od 1996. do 2001. godine. Po naredbi talibana televizijske kuće već su prestale emitirati serije u kojima glume žene.

Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Juli 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31