fbpx

Radnici fabrika Nezavisne

Odluka Vlade RS da, bez prethodnih detaljnih analiza, minimalac poveća sa 590 na 650 maraka, populistička je mjera te predstavlja još jednu omču oko vrata za privredu, koja ionako grca u brojnim problemima u poslovanju.

Upozorili su na to iz poslovne zajednice u Srpskoj, koja je pod snažnim udarima krize izazvane globalnim trendovima.

Simptomatično je, pritom, što je minimalac povećan svega nekoliko mjeseci pred opšte izbore, pa privrednici smatraju da je u pitanju još jedan populistički potez koji će se opet prelomiti na njihovim leđima.

A privreda se, nakon što se počela oporavljati od pandemije, našla na snažnom udaru inflacije te joj nedostaje i radnika, dok je javni sektor sve masovniji i tromiji, sa enormnim viškom zaposlenih, a primanje novih zaposlenika na državne jasle nikad i ne prestaje.

"Smatramo da je odluka Vlade RS o povećanju minimalca na 650 maraka protivzakonita jer zakon kaže da se to razmatra jednom godišnje, a, osim toga, nije joj prethodila nikakva analiza", rekao je za "Nezavisne novine" Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS.

On je upozorio da će Vlada snositi odgovornost ukoliko ovakva odluka bude imala negativne posljedice, što će se, smatra, i dogoditi u nekim preduzećima.

"Sva ova priča o rastu plata je pokušaj da se utiče na način raspodjele u preduzećima, što će se vrlo negativno odraziti na neka preduzeća, tako da je Vlada RS preuzela odgovornost na sebe i za negativne posljedice ovakvih odluka", rekao je Trivić.

Prema njegovim riječima, Sindikat je "preko Inspektorata izvršio pritisak na mnoge poslodavce", na način da su tu sada i isplata prevoza i toplog obroka.

"Tako da najniža plata nije ono što neko prima u ovom momentu, već ona prelazi 800 ili 850 maraka", naglasio je Trivić.

Dodao je da sve što se trenutno priča u javnom prostoru u vezi sa platama predstavlja jedan vid populizma.

"I mislim da smo prešli granicu dobrog ukusa u smislu razgovora o platama. O platama u svijetu niko u javnom prostoru ne priča, a mi smo došli u situaciju da pojedinci, Sindikat i slično, hoće da utiču na to kolika će biti plata, kolika će biti razlika između plata jednih i drugih. Dobijamo situaciju da pokušavamo vratiti socijalizam u današnja preduzeća, što je apsolutno nemoguće", rekao je Trivić.

Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske, izjavila je da povećanje minimalca u Srpskoj, a koji je juče utvrđen, nije dovoljan.

"I dalje ćemo vršiti pritisak, i dalje ćemo pregovarati, i još jedno povećanje najniže plate veoma brzo slijedi. To su naši stavovi i od toga ne odustajemo", rekla je Mišićeva za "Nezavisne novine".

Ona je rekla da je Savez ranije zatražio da se održi sjednica Ekonomsko-socijalnog savjeta, ali su poslodavci smatrali da nema nikakvih razloga da se uopšte razgovara o vanrednom povećanju najnižih plata.

"Po Zakonom o radu, ukoliko se socijalni partneri ne dogovore, Vlada je u obavezi da utvrdi iznos najniže plate. Naš cilj je bio i na tome ćemo ustrajavati da dosegnemo nivo od 873 marke, koliko iznosi prehrana", rekla je Mišićeva.

Vlada Republike Srpske, osim što je juče donijela odluku o minimalcu, bavila se i brojnim drugim pitanjima, pa je tako utvrdila i Prijedlog rebalansa budžeta Republike Srpske za 2022. godinu, čiji je okvir 4,382 milijarde KM, što je uvećanje za 8,9 odsto ili 358 miliona KM.

Zora Vidović, ministar finansija Republike Srpske, rekla je da je budžet Srpske u dobroj kondiciji te da je stabilan i likvidan.

Razlog za donošenje rebalansa budžeta, kako su naveli iz Vlade, jeste stvaranje uslova za sprovođenje njenih mjera koje se odnose na povećanje penzija i svih boračkih i socijalnih davanja za 10 odsto, te povećanje bruto plata zaposlenih u javnom sektoru za 10 odsto, od maja 2022. godine, a sve s ciljem ublažavanja negativnih efekata inflacije, kao i omogućavanje realizacije kapitalnih investicija i izmirenje obaveza u skladu sa važećim zakonskim propisima i dinamikom njihovog dospijeća.

Nezavisne

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Juli 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31