fbpx

Fond PIO bb

Fond PIO Republike Srpske zatrpan je zahtjevima za invalidsku mirovinu. Razlog – novi pravilnik o ostvarivanju prava na plaću za vrijeme bolovanja, koji je dosta rigorozniji u odnosu na stari. Iz Fonda poručuju kako otežano rade zbog enormnog povećanja broja podnesenih zahtjeva za ocjenu radne sposobnosti. Problem vide u neusaglašenosti propisa. 

Novim pravilnikom za svako radničko bolovanje u Republici Srpskoj prije isteka šest mjeseci zahtjeva se ocjena radne sposobnosti, što nije odraz realnog stanja, ističu u Fondu PIO, jer se takav zahtjev podnosi za osiguranika kod kojeg postoje jasne indikacije o gubitku radne sposobnosti. Takav je slučaj recimo kod osiguranika kojeg smo zatekli na odlasku pred Komisiju.

STOJAN VASILJEVIĆ, Banja Luka

"Imam dva loma kičme. Do sad sam četiri puta išao pred komisiju, doktorica je uzela moje nalaze. Sad se nadam da će konačno Komisija da me ocijeni da sam za invalidsku penziju, ne mogu ni hodati, a kamoli raditi".

U Fondu PIO kažu da je problem nastao zbog neusaglašenosti propisa, jer dosljednim poštovanjem Pravilnika o bolovanjima ne vodi se računa o odredbama medicinskog vještačenja za pojedina stanja i bolesti. To je, kažu, sve svelo na puku formalnost koja je samo napravila velike gužve sa podnošenjem zahtjeva.

TIHOMIR JOKSIMOVIĆ, glasnogovornik Fonda PIO RS

"Objektivno, sa ovim brojem povećanih zahtjeva i sa ovakvim propisima za ocjenu radne sposobnosti. Mi upućujemo jednu vrstu apela da se primjenjuje ne samo pravilnik o bolovanjima, već da se prije toga uzme u obzir uredba o medicinskom vještačenju Fonda zdravstva".

U Ministarstvu rada za ovaj problem ne znaju. Znaju da je novi Pravilnik o bolovanjima početkom marta svakako unio veliki broj novina, koje tek trebaju u praksi da zažive.

DUŠKO MILUNOVIĆ, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS

"Mi smo zajedno sa Ministarstvom zdravlja formirali jednu grupu gdje i naši zaposleni učestvuju radu te grupe".

DARIJA FILIPOVIĆ OSTOJIĆ, glasnogovornica Fonda zdravstva RS

"Značajnija novina je da će naši zaposleni biti prisutni kako bi pratili rad komisija i kako bi za neke pacijente koji čekaju dijagnostičke procedure u tom momentu koordinisali sa zdravstvenim ustanovama"

U Fondu PIO međutim poručuju kako se propisi moraju harmonizovati, jer se postavlja pitanje opravdanosti ocjene radne sposobnosti prije zaključenja neke terapije, jer ne utiču na konačno donošenje naalaza i ocjenu Komisije.

bhrt.ba

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Jun 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3