fbpx

Zoran tegeltija

Iz kabineta predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH je saopšteno kako očekuju od ambasadora SAD-a pri Ujedinjenim nacijama (UN) i stalnih članica Vijeća sigurnosti da omoguće Zoranu Tegletiji da se obrati na današnjoj sjednici Vijeća sigurnosti na kojoj će biti razmatrano stanje u BiH.

Ova informacija dolazi nakon što je iz Tegeltijinog kabineta najavljeno da će on učestvovati na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a ne računajući da će se u New Yorku pojaviti predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović koji ima prednost ispred Tegeltije u obraćanju.

"Ovo je zatraženo nakon što je Misija BiH pri UN-u odbila da stalnom predstavniku SAD-a u UN-u ambasadorici Lindi Thomas-Greenfield uputi zvaničnu notu za obraćanje predsjedavajućeg Vijeća ministara na sjednici Vijeća sigurnosti", saopšteno je iz Tegeltijinog kabineta.

Dalje navode kako od ambasadora SAD-a pri UN-u i stalnih članica očekuje da reaguju na "ove jasne i vidljive opstrukcije koje dolaze od bošnjačke strane u BiH, Ministarstva vanjskih poslova i Stalne misije BiH pri UN."

"Nažalost, Misija BiH pri UN-u odbila je da uputi traženu notu i tako potvrdila istinitost navoda da je direktno uključena u opstrukciju učešća predsjedavajućeg Tegeltije na sjednici i onemogućavanju da kao legitiman nosilac jedne od najviših funkcija u zajedničkim institucijama BiH upozna Vijeće sigurnosti o stvarnom stanju i problemima sa kojima se suočava BiH", ističu iz kabineta predsjedavajućeg Vijeća ministara za Srnu.

Tegeltija je svoje vrijeme za govornicom planirao iskoristiti da prezentira izvještaj Vlade RS-a te da govori protiv izvještaja visokog predstavnika o stanju u BiH.

Na današnjoj sjedici Vijeća sigurnosti UN-a koja će početi u 16:00 sati biće razgovarano o situaciji u BiH,

Lider SNSD-a Milorad Dodik je sinoć ponovo negodovao zbog odluke o Džaferovićevom odlasku kazavši da je on niže rangiran od Tegeltije.

Danas se, također, očekuje obraćanje visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Maj 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5