fbpx

CIK

Sud Bosne i Hercegovine donio je presudu u kojoj je navedeno da su članovi Centralne izborne komisije BiH (CIK BiH) izabrani u skladu sa Izbornim zakonom, potvrđeno je za N1.

Rečeno nam je i to da je Sud BiH 21. aprila 2022. godine odbio tužbu bivšeg člana CIK-a Branka Petrića koji je osporavao izbor aktuelnih članova CIK-a.

Ranije su HDZ i SNSD tvrdili da je CIK nelegalan i najavljivali smjenu članova.

Presudu Suda BiH komentarisao je Dženan Đonlagić, zastupnik DF-a u Parlamentu BiH i član Interresorne radne grupe za izmjene Izbornog zakona.

“Strateška odluka u aktuelnom mandatu zastupnika u Predstavničkom domu PSBiH na koju sam ponosan i za koju sam glasao. Od početka smo u svim medijskim istupima tvrdili da je sve u skladu sa Zakonom, dok su iz SNSD i HDZ tvrdili suprotno. Sada je naš stav dobio i potvrdu Suda BiH”, napisao je Đonlagić na Twitteru.

Sud BiH je stava da je Predstavnički dom Parlamenta BiH u postupku imenovanja članova CIK-a BiH, kada je samostalno imenovao, postupao neposredno i u skladu sa ustavnim ovlaštenjima Parlamenta BiH i prema relevantnim propisima Izbornog zakona BiH, na koji način je osigurano da CIK ima sedam članova u skladu sa članom 2.5. Izbornog zakona BiH.

Prema ocjeni ovog vijeća, paušalni su prigovori tužitelja da imenovani kandidati za članove Centralne izborne komisije nisu pravni stručnjaci s iskustvom u provedbi izbora ili izborni stručnjaci, te da ne mogu obnašati dužnost u tijelima stranke, udruženja ili fondacije koja je organizaciono ili finansijski povezana sa strankom niti mogu biti uključeni u bilo kakvu stranačku aktivnost i da tuženi Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine BiH nije vodio računa da Centralna izborna komisija bude sastavljena na način propisan članom 2.5.1. Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Sud je konstatovao da pravne posljedice prekoračenja prekluzivnog roka imaju za posljedicu gubitak prava za provođenje procedure i predlaganje za izbor i imenovanje kandidata za članove Centralne Izborne komisije, kako je to i propisano Izbornim zakonom BiH.

 

N1

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Februar 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5