fbpx

Gordana Tadić BHRT

Povodom učestalih objava tužiteljice Tužilaštva Bosne i Hercegovine i bivše glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić na društvenoj mreži „Fejsbuk“, koje se potom distribuiraju i objavljuju na portalima i u drugim bosanskohercegovačkim medijima oglasilo se Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine.

Vezano za sastanak koji se spominje u „Fejsbuk“ objavi Gordane Tadić od 19. aprila 2022. godine, iz Vijeća ističu da je sastanak održan na temelju zaključka sa sjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH), te da je poziv na sastanak upućen 20. januara 2021. godine, dok je sastanak održan 27. januara 2021. godine u prostorijama VSTV-a BiH.

"Tema sastanka je bila bolja saradnja rukovodilaca pravosudnih institucija na nivou Bosne i Hercegovine te je, pored Gordane Tadić, sastanku prisustvovalo sedam članova VSTV-a BiH, predsjednik Suda Bosne i Hercegovine i viši međunarodni pravni stručnjak. Navedeni sastanak je sniman, dakle postoji tonski zapis sastanka koji je upućen Uredu disciplinskog tužioca koji je ranije obavijestio javnost da je formirao predmet po službenoj dužnosti vezano za objavu tužiteljice Gordane Tadić. Iz navedenog razloga VSTV BiH nije u mogućnosti da analizira i komentariše sadržaj tonskog zapisa prije nego što isti bude razmotren od strane Ureda disciplinskog tužioca."

Komentarisali su i „Fejsbuk“ objavu Gordane Tadić od 21. aprila 2022. godine u kojoj navodi svoju ocjenu rada u kontekstu premještanja s mjesta glavne tužiteljice Tužilaštva BiH na mjesto tužiteljice Tužilaštva BiH.

"Podsjećamo javnost da Gordana Tadić nije smijenjena sa pozicije glavne tužiteljice Tužilaštva BiH zbog ocjene rada. Gordana Tadić je premještena sa mjesta glavne tužiteljice Tužilaštva BiH na mjesto tužiteljice u navedenom tužilaštvu zbog utvrđene disciplinske odgovornosti tužene zato što je propustila postupiti u skladu sa relevantnim odredbama pravilnika o TCMS-u (Sistemu za automatsko upravljanje predmetima u tužilaštvima) i zaključku Vijeća od 17. i 18.12.2014. godine, te što je suprotno odredbama Zakona o zaštiti tajnih podataka BiH propustila da pokrene postupak personalnih sigurnosnih provjera uposlenika Tužilaštva BiH i postupiti u skladu sa zaključkom VSTV-a BiH od 17.7.2019. godine."

Iz VSTV-a navoda da ocjena koju tužiteljica Tadić spominje kao uspjeh u radu je pitanje lične interpretacije, imajući u vidu da se ocjene kreću u sljedećem rasponu:

a) nezadovoljavajuće obavlja tužilačku funkciju (ekvivalent ocjeni 1);

b) zadovoljavajuće obavlja tužilačku funkciju (ekvivalent ocjeni 2);

c) dobro obavlja tužilačku funkciju (ekvivalent ocjeni 3);

d) uspješno obavlja tužilačku funkciju (ekvivalent ocjeni 4);

e) izuzetno uspješno obavlja tužilačku funkciju (ekvivalent ocjeni 5).

Podsjetimo tužiteljica Gordana Tadić prije nekoliko dana istakla je da je zabrinuta za pravosuđe BiH, te navela da su predmeti protiv predsjednika Suda BiH Ranka Debevca i direktora Obavještajno-bezbjednosne službe BiH Osmana Mehmedagića trebali biti preneseni na Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu kao protivusluga za to da se ne pokrene postupak njene smjene sa funkcije glavnog tužioca BiH.

Ona je na svom Fejsbuk profilu napisala da u Visokom sudskom i tužilačkom savjetu postoji tonski zapis o sastanku na kojem se o tome razgovaralo i da bi bilo dobro da bude objavljen. Tadićeva kaže da je nakon svega ponosna što je smijenjena jer je to dokaz je je radila profesionalno.

"Debevca spasiše, na tome im čestitam. A, mene smijeniše svi zajedno sa pozicije glavnog tužioca. Ponosna sam na to. Dokaz je to da sam radila profesionalno, nezavisno i stručno", poručila je Tadićeva.

Tadićeva navodi da je u cjelosti saglasna sa stavovima kolege Branka Perića da "prenošenje nadležnosti odgovara svima".

"Јa sam ga pokušala spriječiti, već sam to skupo platila. Napomena: samo se pitam šta moja porodica ima sa ovim? Ima još mnogo toga, ali za sada stručna pravosudna zajednica neka analizira ovaj dio o kojem sam za sada pisala", navela je Tadićeva.

Bivši glavna tužiteljica BiH Gordana Tadić premještena je sa te pozicije odlukom disciplinske komisije Visokog sudskog i tužilačkog savjeta zbog utvrđene disciplinske odgovornosti tužene zato što je propustila postupiti u skladu sa relevantnim odredbama pravilnika o TCMS-u, navode iz VSTV-a.

Američke vlasti stavile su je zajedno sa članovima njene porodice na listu sankcija i zabranjen im je ulazak u tu državu. Ona je na poziciju glavnog tužioca imenovana u januaru 2016. godine nakon suspenzije tužioca Gorana Salihovića.

Tadićeva sada radi kao tužilac BiH.

BHRT

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Februar 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5